Reclamă

În afara faptului că este adorabil, este și un câine liniștit, care iubește să fie în compania oamenilor și să îi urmeze oriunde. În anul 2005, Golden Retriever-ul a fost chiar una dintre rasele de top și s-a și păstrat printre cele mai populare până în prezent. Ești în căutarea unui prieten blănos și te gândești la un Golden Retriever? Vei găsi mai jos detalii și informații despre această rasă, care să te ajute să iei decizia potrivită pentru tine. Rămâi în continuare!

1. Golden Retriever – ce trebuie să știi despre această rasă de câini? Personalitate, comportament și temperament

Golden Retriever este o rasă de câini de vânătoare populară în Scoția, cunoscută pentru blana de mărime medie, de un auriu strălucitor și fața expresivă, prietenoasă și blândă a câinilor. Golden Retriever-ul este un câine robust, cu capul relativ rotund, mai mult lat decât lung, iar ochii îi sunt în nuanțe de crem și auriu, protejați de gene închise la culoare.

Botul este lat, nasul negru, iar urechile de dimensiune medie, pendulare și triunghiulare îi cad până la nivelul fălcii. Coada este lungă, dar niciodată răsucită și este acoperită de o blană deasă. Masculii Golden Retriever ating la maturitate la o înălțime de 56 – 61 cm și o greutate de 30-34 kg, pe când femelele sunt ceva mai scunde, cu doar 51 – 56 cm și o greutate de 27 – 32 kg.

Golden Retriever are o istorie interesantă. Totul a început din pasiunea lui Sir Dudley Marjoribanks (Lord Tweedmouth) pentru culoarea galbenă a Retrieverului, pasiune care l-a făcut să-l cumpere pe „Nous”, din Brighton, Anglia, în anul 1865. L-a încrucișat apoi cu o cățea Tweedwater Spaniel, un Retriever de culoare roșu închis.

La 20 de ani distanță, după încrucișări succesive și după ce a adus Labrador Retrieveri, Red Setteri și, foarte posibil, Bloodhound, în unul sau două exemplare, a luat naștere rasa Golden. Până în anul 1913, când i-a fost dată denumirea de Golden sau Yellow Retriever, rasa a fost prezentată și înregistrată drept Golden Flatcoats. Numele actual, Golden Retriever i-a fost dat în anul 1920.

Golden Retriever-ul este un câine care se adaptează bine la viața de familie, este blând și iubitor și mereu cu o dispoziție bună. Foarte des îl vei vedea cu acel „zâmbet” caracteristic și cu o privire detașată. Iubește activitățile împreună cu membrii familiei, atât cele din casă, cât și cele din afara ei și să fie în centrul atenției tuturor.

De-a lungul timpului, Golden Retriever-ul a fost util ca și călăuză pentru orbi, surzi sau alte persoane cu nevoi speciale. Inteligența, temperamentul echilibrat și disciplina l-au ajutat în acest sens. Chiar se spune despre Golden Retriever că are abilitatea de a înțelege perfect oamenii. Poate fi, astfel, antrenat ca și câine de terapie și asistență.

În relația cu familia, Golden Retriever-ul este plin de viață și afectuos. Nu este prea gălăgios în general, dar anunță atunci când cineva străin apare în teritoriul lui. Este grijuliu, foarte atent și iubitor cu copiii și poate fi ușor dresat, pentru că întotdeauna vrea să-i facă pe plac stăpânului.

Nici în preajma altor câini nu este altfel decât prietenos, având instincte de protecție diminuate. Este un câine de pază bun, căruia îi place să fie în centrul atenției și chiar asta îl face fericit. Singurul moment în care poate deveni răutăcios și neascultător este atunci când este lăsat singur pentru o perioadă mai lungă de timp.

La fel și dacă se plictisește, poate deveni stricător. Singura soluție este să-l iubești și să nu-l lași prea mult singur. Nu trebuie nici să-l izolezi de oameni, pentru că adoră să stea cu ei. Fă-i cunoștință cu rudele, prietenii și vecinii. Va fi încântat!

2. Diferența dintre Golden Retriever și Labrador – prin ce se deosebesc cele două rase?

Ți s-a întâmplat să vezi un Golden Retriever și un Labrador și să nu știi care cum e? Nu ești singurul! Cei mai mulți confundă Labradorul cu Golden Retriever-ul, deoarece aceste două rase se aseamănă din mai multe puncte de vedere, dar, în același timp, se și diferențiază.

Labradorul și Golden Retriever-ul sunt destul de ușor de confundat, iar în ochii necunoscătorilor devin unul și același câine. Ei nu sunt deloc unul și același câine. În afara aspectului, nu au nimic care să îi asemene genetic.

 

Asemănări între Golden Retriever și Labrador

Atât Golden Retriever-ul, cât și Labradorul trăiesc fericiți în sânul familiilor, sunt câini echilibrați și foarte iubitori și atenți cu copiii. Sunt campioni în dresaj și sunt văzuți cel mai des în compania oamenilor cu nevoi speciale. Ambii iubesc apa și sunt buni înotători și buni câini de aport.

Labradorul chiar era folosit în trecut de pescari la prinsul peștelui și trasul năvoadelor. Golden Retriever-ul, în schimb, vâna prin pădurile Scoției. În prezent sunt la fel de iubiți de familii, care îi plasează pe același loc printre cei mai populari amici blănoși.

Diferențe între Labrador și Golden Retriever:

  • Golden Retriever-ul este originar din Scoția (jumătatea secolului al XIX-lea), pe când Labradorul s-a născut pe teritoriul Canadei, cu secole în urmă;
  • Golden Retriever-ul este mai suplu, atletic și elegant, pe când Labradorul pare mai robust și mai musculos;
  • Labradorul are coada groasă și puternică, iar Goldenul, stufoasă cu franjuri;
  • Blana Golden Retriever-ului poate varia în colorit de la auriu la alb-gălbui, crem sau roșcat. Blana Labradorilor, în schimb, este în 3 nuanțe: negru, auriu și ciocolatiu. În cazul Goldenului, culoarea roșcată a blănii este considerată a fi o anomalie.
  • Golden Retriever-ul năpârlește mai puțin decât Labradorul, care în sezonul primăverii pierde foarte mult păr;
  • Labradorii sunt curioși și independenți uneori, în comparație cu Golden Retrieverii, care preferă să stea tot timpul cu stăpânul și sunt mai așezați;
  • Goldenul învață mai ușor și este mai dedicat exercițiului decât Labradorul;

S-ar putea să mai existe momente în care să nu reușești să-i deosebești, dar aceste informații te vor ajuta, cu siguranță.

3. Golden Retriever – condiții de viață, îngrijire și sensibilitate la boli

Golden Retriever-ul poate suferi de diverse boli ereditare ale ochilor, de displazie de șold sau cot, afecțiuni specifice raselor mari, care pot fi destul de dureroase și pot afecta mobilitatea. Aceste probleme pot fi prevenite dacă părinții puiului sunt verificați în momentul împerecherii.

De aceea, este important să nu te bazezi pe așa-zișii crescători, ci să apelezi la crescători specializați, care cunosc aceste detalii și țin cont de ele.

Alimentație

Hrana necesară unui Golden Retriever este hrana specială pentru câini de talie medie – mare, diferită în nutrienți de hrana pentru câinii de talie mică, prin aportul de vitamine și minerale pe care le conține. Cere sfatul medicului tău înainte de a trece puiul de la lapte la hrană solidă. Dacă are deja un anumit tip de hrană cu care este obișnuit atunci când îl aduci acasă și medicul îți dă ok-ul pentru ea, nu o schimba. Câinii nu au nevoie să le fie schimbată hrana constant și nici nu este recomandat. De asemenea, pentru orice fel de adaosuri sau diete, întreabă medicul.

Evită să îi dai ciocolată, ceapă sau usturoi, considerate alimente toxice pentru câini și, la fel, nu-l hrăni cu resturile rămase de la tine. Nu îi da nici oase și asigură-te că are apă proaspătă constant, mai ales în cazul în care mănâncă doar hrană uscată. Fă-i un program strict de mese și evită să îl supraalimentezi. Alimentația necorespunzătoare în cazul acestei rase poate determina o leziune a pielii numită eczemă umedă alimentară.

Mișcare

Dă-i voie să facă și mișcare, pentru că este importantă și chiar are nevoie de ea. Asta, însă, mai târziu. Nu îl suprasolicita atunci când este pui. În caz contrar, poate suferi de probleme cu oasele sau articulațiile. Două ore pe zi de mișcare ar trebui să fie suficiente.

Golden Retriever-ul are obiceiul de a căra, trage și muta orice lucru care îi stă în cale și iubește apa. Asta presupune puțin mai multă atenție din partea ta în preajma locurilor cu apă, pentru că are tendința să se arunce atunci când te aștepți mai puțin.

Îngrijire

Ai grijă de blana lor. Din cauza faptului că este una foarte deasă, trebuie îngrijită permanent, dar este nevoie de o atenție suplimentară în perioadele de năpârlire. Mai ales în stratul inferior, unde nu trebuie să se încurce. Fă asta o dată pe zi cu o perie din păr de porc. Te poate speria puțin faptul că blana este una mai lungă decât în cazul altor rase, dar nu-ți fă griji. Se curăță destul de ușor. Chiar și noroiul se curăță ușor după ce blana se usucă. Dacă se întâmplă să i se încurce și să aibă un aspect inestetic, cel mai bine ar fi să fie tuns de un frizer profesionist sau de un medic veterinar.

Dacă în cazul altor rase, câinii nu sunt recomandați pentru stăpânii începători, în cazul Golden Retriever-ului, situația este tocmai invers. Ei pot fi prietenii și celor mai puțin experimentați și se pot mulțumi să trăiască într-un apartament dacă vor avea și puțin timp dedicat pentru mișcare. Dacă au și o curte, vor fi și mai fericiți.

Un Golden Retriever trăiește, de obicei, între 9 și 15 ani. Media de vârstă la care poate ajunge este de 12 ani, dar au fost și cazuri în care Golden Retrieverii au trăit chiar 16 – 17 ani.

Cu siguranță îți dorești să-l ai cât mai mult timp lângă tine. Asta presupune grijă, iubire și timp dedicat lui. Gândește-te la toate aceste aspecte înainte să iei un Golden Retriever acasă, pentru că odată ce l-ai luat, veți fi de nedespărțit. Acum ești convins că el este câinele potrivit pentru tine?


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro