Gaură neagră în apropierea Soarelui? Cercetătorii au identificat un nou concept.

Sau o nouă realitate teoretică. Potrivit calculelor făcute de ei ar trebui să există o planetă care descrie o orbită mai mare decât ce a planetei Neptun. Planeta X, cum a fost denumită, ar putea fi de fapt o gaură neagră.

„Dacă studiul suplimentar al centurii Kuiper consolidează cazul existenţei Planetei X, dar telescoapele sau semnalele emise de către materia întunecate nu oferă date […] o căutare directă a unei flote de nave spaţiale în miniatură poate deveni o alternativă bună”, spune cercetătorul Witten.

Gaura neagră, identificată drept o planetă, ar putea fi chiar o gaură neagră primordială. Cercetătorii spun că, o asemenea singularitate gravitațională, ar fi una fatală pentru galaxia noastră. Forța sa de atracție ar fi una colosală. Gaura neagră ar putea să aducă o planetă la dimensiunea de 5 milimetri în diametru.

Acest scenariu nu poate confirmat sau infirmat, din păcate nu avem o tehnologie care să permită examinarea acesteia de aproape. Până în clipa de față se fac estimări teoretice.

„Nu e neapărat nevoie să fie o planetă. Cea mai banală şi poate cea mai sănătoasă explicaţie este că ar fi o planetă. Dar în calitate de fizicieni teoreticieni, ştim că în cosmologia Universului tânăr pot apărea o serie de obiecte teoretice foarte interesante, iar unele dintre aceste obiecte sunt găurile negre primordiale”, a adăugat și cercetătorul Jakub Scholtz.

Găurile negre primordiale

Găurile negre primordiale sunt diferite, funcționează după alt algoritm. Acestea au fost martorii formării Universului. Ar fi apărut prin aglomerarea materiei, astfel s-ar fi format singularități. Amploarea unei găuri negre depășește de câteva ori greutatea planetei noastre. Studiul unei asemenea găuri ar oferi și detalii despre fenomenul Higgs. Modul prin care au dobândit masă particulele.

Culmea, aceste găuri negre ar fi cu mult mai mici decât cele obișnuite. Celelalte fiind de natură stelară, au apărut în urma unei extincții stelare. Practic, dacă am avea o gaură neagră primordială cu masa mai mare de 10 ori față de Terra. Dimensiunea ei ar fi cât un fruct de grapefruit.

„Părţi ale Universului în care densitatea era atât de mare, încât s-au transformat în găuri negre”. Conform datelor oferite de Scholtz.