Fosta șefă DIICOT, Alina Bica a fost arestată. Ea a fost condamnată și are de executat în România o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT care a fugit din România după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare. A fost arestată.

Alina Bica a fost arestată

Anunțul a fost făcut de Poliţia Română. Care a anunțat și că Ion Benea a fost arestat. Bica  urmează să fie adusă în țară în perioada următoare. Cei doi au fost arestați în Italia.

Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare. După ce a fost acuzată de favorizarea lui Ovidiu Tender. Fosta șefă DIICOT era dată în urmărire internațională din toamna anului 2019.

Judecarea dosarului ANPR a fost suspendată

În cazul procesului ANRP – Alina Bica,  Înalta Curte de Casație și Justiție a decis  să suspende judecarea. Cel puțin până în momentul în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va oferi o hotărâre asupra unor sesizări legate de aplicarea deciziei CCR prin care se cere rejudecare a unor dosare de corupţie, informează HotNews. În cazul acestui dosar, prima instanță a decis achitarea Alinei Bica. Totuși ea are de executat o pedeapsă definitivă de patru ani în cazul lui Ovid Tender.

În urma deciziei CCR, instanța supremă a trimis o serie de sesizări către  CJUE legate de rejudecarea unor dosare de corupţie. După ce Curtea Constituțională a României a hotărât că completurile de trei judecători nu ar fi fost specializate.

Pe lângă suspendarea procesului Alinei Bica, judecătorii au decis suspendarea și a altor dosare grele. Unde pe lista acuzaților se regăseau Elena Udrea, Victor Ponta, Darius Vâlcov, Constantin Niţă, Traian Berbeceanu. Toate aceste procese au fost puse în așteptare până când CJUE va da un verdict în urma sesizărilor.

În cazul Tender, fosta șefă DIICOT a fost acuzată de favorizarea infractorului

În cazul  ANPR, instanța a decis achitarea fostei șefe DIICOT, Alina Bica care era acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. În timp ce omul de afaceri Dorin Cocoş, acuzat în același dosar a promit o condamnare 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare pentru trafic de influenţă. El a mai fost condamnat să achite daune de 19 milioane euro. Totuși, fiul lui, Alin Cocoș a fost achitat.

În cazul dosarului Tender care i-a și adus condamnarea fostei șefe DIICOT, DNA a arătat că în anul 2013,  omul de afaceri Ovidiu Tender i-a solicitat sprijinul Alinei Bica. Pentru a primi o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO. Potrivit procurorilor Alina Bica le-ar fi cerut subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă ca Tender să fie condamnat la o pedeapsă cu suspendare.

Distribuie