Reclamă
Reclamă

Europa îşi ţine, duminică, răsuflarea în faţa unor alegeri care ar putea zgudui atât viitorul politic al Franței, cât şi al Uniunii Europene. Pentru prima dată, extremiştii de dreapta din Rassemblement National (RN), formaţiunea lui Marine Le Pen, s-au impus duminica trecută în primul tur al alegerilor legislative, învingând „Nouveau Front Populaire” (NFP), alianţa stângii, precum şi tabăra prezidenţială.

Sunt deschise secţiile de votare pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate, francezii putând vota până la 18:00 (16:00 GMT) sau până la 20:00 (18:00 GMT) în oraşele mari. Mobilizarea alegătorilor se anunţă puternică, cu participarea aşteptată la acelaşi nivel ca în primul tur, când rata de participare a ajuns la 66,7%.

Există două rezultate posibile pentru turul al doilea: o majoritate absolută pentru RN, care ar aduce partidul de extremă dreapta la putere, sau o Adunare Naţională intrată în blocaj. Ambele scenarii ar reprezenta provocări fără precedent pentru Uniunea Europeană, unde Franţa este a doua mare putere economică. Bruxelles-ul se teme în special că o victorie a RN l-ar obliga pe Emmanuel Macron, un proeuropean fervent, să coabiteze cu un guvern eurosceptic.

Reclamă

„O Franță și o Germanie mai slabe, combinate cu o Italie și o Ungaria mai puternice, vor contura în mod clar viitorul UE”, avertizează Elizabeth Kuiper, director asociat al think tank-ului European Policy Centre.

Emmanuel Macron și-a avertizat omologii europeni la ultimul lor summit că Franţa va continua să joace un rol de lider în cadrul blocului, potrivit oficialilor francezi. „Săptămâna trecută, când am fost la Bruxelles, mesajul preşedintelui a fost ‘vă mulţumesc pentru preocuparea dumneavoastră, dar nu contaţi pe faptul că Franţa va uita ceea ce este’”, a declarat un oficial francez care a solicitat anonimatul.

Jordan Bardella, candidatul RN la funcţia de prim-ministru, a declarat că va refuza să formeze un guvern dacă nu va obţine o majoritate, deşi Marine Le Pen a precizat că ar putea încerca. „Francezii au o dorinţă reală de schimbare”, a declarat Le Pen miercuri la TF1 TV, adăugând că este „foarte încrezătoare” în obţinerea unei majorităţi parlamentare.

Un guvern condus de RN ar ridica mari semne de întrebare cu privire la direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană, având în vedere rolul puternic al Franţei în cadrul blocului comunitar. RN s-a angajat să reducă imigraţia, să relaxeze legislaţia privind expulzarea migranţilor ilegali şi să înăsprească normele privind reîntregirea familiei. Marine Le Pen spune că nu este împotriva islamului, dar că imigraţia este scăpată de sub control şi că prea mulţi oameni profită de sistemul de asistenţă socială al Franţei şi de serviciile publice.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 08:00 şi se vor închide la 18:00 în localităţile mici şi la 20:00 în oraşele mari, cu proiecţii iniţiale aşteptate în momentul închiderii votului. Alegerile prezintă oportunitatea pentru RN de a obţine majoritatea absolută în Adunarea Naţională, însă dacă nu reuşesc acest lucru, scena politică franceză ar putea deveni extrem de fragmentată.

Franţa se află pe marginea prăpastiei şi nu ştim dacă vom sări”, a declarat Raphael Glucksmann, membru al Parlamentului European, referindu-se la posibila preluare a puterii de către RN.

Un astfel de rezultat ar risca o paralizie politică până când mandatul preşedintelui Macron se va încheia în 2027, iar Le Pen este aşteptată să îşi lanseze a patra încercare de a prelua funcţia supremă de conducere a Franţei.

Indiferent de rezultatul final, este clar că peisajul politic francez și european se va schimba semnificativ în urma acestor alegeri.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro