România rămâne fără tineri, având în vedere că anual din ce în ce mai multe persoane preferă să plece în străinătate. Iată câți români lucrează în afara țării și care sunt domeniile alese de aceștia.

Situația este foarte îngrijorătoare în România, fiindcă din ce în ce mai mulți tineri preferă să plece în străinătate. Unii din cauza salariilor, alții fiindcă vor să le ofere o educație mai bună copiilor, cert este că oamenii aleg să plece în orice țară, numai România nu.

Un număr exact al românilor care pleacă peste hotare este imposibil de știut, fiindcă mulți dintre aceștia lucrează „la negru”. Totuși, Substanțial.ro a făcut o solicitare la Inspecția Muncii cu scopul de a afla câți cetățeni români au plecat în anul 2021, în străinătate, prin intermediul agențiilor de plasare.

Câți români au plecat oficial din țară în anul 2021?

Astfel, conform sursei citate, anul trecut, agențiile de plasare au încheiat cu cetățenii români care au solicitat să lucreze în străinătate 33.012 contracte de mediere. La finalul anului trecut, în afara României erau angajate în străinătate 29.658 de persoane în urma medierii, dintre care 17.362 bărbați și 12.296 femei. Precizăm că aceste date sunt valabile doar pentru anul 2021.

Inspecția Muncii subliniază faptul că statele în care se află cel mai mare număr de persoane angajate în străinătate sunt Germania ( 16.942 persoane), Olanda ( 5.367) și Austria cu 4.641 de persoane.

De asemenea, domeniile de activitate pe care românii le aleg atunci când pleacă la muncă în afara țării sunt agricultura, serviciile de îngrijire persoane la domiciliu și construcțiile.

Principalele județe din țară din care pleacă românii

Principalele județe din România din care pleacă oamenii, dorindu-și o viață mai bună și căutând acest lucru în afara țării sunt: Suceava, Satu Mare și Iași.

Așadar, doar în anul 2021, peste 33.000 de români au preferat să plece din țară. Cu toate acestea, trebuie să precizăm că acest număr este oficial, ținând cont de contractele de muncă semnate. Însă grav este că majoritatea românilor pleacă din țară fără a avea habar unde se duc, preferând să lucreze „la negru”. Nu se poate face o statistică a acestora.

EXCLUSIV România rămâne fără tineri! Câți oameni au plecat în anul 2021 la muncă în străinătate. Județele din care oamenii fug de sărăcie
Pixabay

Totuși, secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu, a declarat în luna mai, că cel puțin 8 milioane de români se află în afara țării. Oficialul spunea la momentul respectiv că statul va găsi soluții pentru a aduce măcar o parte dintre aceștia înapoi în țară.

Peste 8 milioane de români sunt plecați din țară

„Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, a menţionat Florin Cârciu, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS)

Din păcate, majoritatea românilor care s-au stabilit în afara țării spun că nu se vor mai întoarce niciodată în România. Aceștia susțin că nu există grad de comparație între viața lipsită de griji pe care o duc în alte țări și viața din România.

Situația este și mai îngrijorătoare de atât. Tinerii absolvenți ai clasei a XII-a au susținut recent examenul maturității, Bacalaureatul. Puțini sunt cei care au declarat că vor rămâne în țară. În urma intervievării mai multor elevi care au dat anul acesta BAC-ul, s-a ajuns la concluzia că 1 din 2 absolvenți ai liceului se gândesc să plece din România.

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.