Europa riscă să ajungă la nivelul unui „muzeu” dacă nu va relaxa restricțiile stricte asupra tehnologiilor de inteligență artificială (AI) și nu va reduce reglementările, a afirmat joi prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. În cadrul evenimentului Techarena din Stockholm, Kristersson a declarat: „Cred că trebuie să facem un pas înainte în Europa… Economia americană și cea chineză au crescut mult mai rapid comparativ cu economiile europene în ultimele două decenii”.
Declarația lui Kristersson vine în contextul în care mai mulți lideri europeni au evidențiat, la Summitul AI Action de la Paris, nevoia ca Europa să câștige teren în competiția globală a inteligenței artificiale.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a prezentat un plan de investiții în AI de 109 miliarde de euro, incluzând angajamente de la investitori străini, precum Emiratele Arabe Unite și fonduri din SUA și Canada, dar și de la firme locale cum ar fi Iliad, Orange și Thales. El a comparat acest efort de investiții cu proiectul Stargate de 500 de miliarde de dolari, propus de fostul președinte american Donald Trump.
În același timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va aloca 200 de miliarde de euro pentru dezvoltarea AI în Europa. Această abordare este criticată de vicepreședintele SUA, JD Vance, care a menționat că Europa este prea preocupată de reglementarea AI în loc să valorifice oportunitățile economice pe care le oferă. „Pentru a crea încrederea necesară, avem nevoie de regimuri de reglementare internațională care să încurajeze crearea de tehnologie AI, nu să o sufoce”, a declarat Vance la Paris.
Directorii din sectorul tehnologic au acuzat anterior Uniunea Europeană pentru o abordare excesiv de strictă în reglementarea AI. Actul privind Inteligența Artificială al UE este primul set cuprinzător de reguli pentru protejarea împotriva riscurilor asociate AI și este aplicabil începând cu acest an.
Kristersson a subliniat că, pentru a concura pe scena geopolitică actuală, Europa trebuie să fie un loc propice pentru dezvoltarea afacerilor și inovațiilor, ceea ce presupune mai puține reglementări și acces mai mare la capital și talente. „În prezent, companiile întâmpină dificultăți în utilizarea celor mai recente tehnologii din cauza incertitudinilor legislative. Mai mult, firme europene migrează către SUA din lipsă de acces la capital. Acest lucru pur și simplu nu este suficient”, a adăugat el.