De cele mai multe ori ajungem să cumpărăm multe produse de panificație, iar pentru a nu face risipă, punem câteva felii de pâine la păstrat în frigider, pentru momentele în care rămânem fără pâine. Din păcate, acest obicei de depozitare a pâinii în frigider nu reprezintă decât un pericol pentru sănătatea noastră, avertizează experții.
1. Ce se întâmplă dacă ții pâinea în frigider
Pâinea este alimentul nelipsit de pe mesele românilor. Aceasta este de mai multe feluri, albă, neagră sau toast, cu semințe, și poate fi consumată de mai multe ori pe zi. De cele mai multe ori, pâinea este păstrată în pungi sau în cutii speciale.
Pe de altă parte, sunt și persoane care pun pâinea în frigider timp de mai multe zile, în încercarea de a păstra prospețimea produsului. Frigiderul nu este o soluție, spun cercetătorii în domeniu, care avertizează că acest lucru poate dăuna grav sănătății în timp.
2. Obiceiul care dăunează grav sănătății
Păstrarea pâinii la rece nu ajută deloc la păstrarea prospețimii, ba chiar are și un efect negativ. În momentul în care pâinea este băgată în frigider, moleculele de amidon din aceasta se recristalizează rapid în prezența temperaturilor scăzute, distrugând gustul. Drept urmare, acest lucru grăbește mucegăirea sau uscarea pâinii.
În schimb, dacă ții pâinea la temperaturi de -20 grade Celsius, înghețată așadar, amidonul nu se degradează. Dacă vrei ca pâinea să-și păstreze prospețimea pentru mai mult timp, este necesar să o pui într-o pungă strânsă cât mai bine, eliminând tot aerul din interior. Specialiștii spun că temperatura cea mai bună de păstrare a pâinii este cea a camerei, nu cea din frigider.
3. Cum păstrăm pâinea proaspătă mai mult timp
Știm cu toții ce ce se întâmplă dacă lași pâinea neacoperită mai mult timp. Pierde apă, se întărește coaja și astfel devine comestibilă.
Așadar, după ce ai cumpărat pâinea de la magazin, este este indicat să scoți produsul de panificație din ambalaj și să învelești pâinea într-o bucată de folie alimentară sau o cârpă curată.
Pâinea mai poate fi păstrată în cutii, fără să o bagi în pungă. În acest mod, coaja își păstrează calitățile inițiale pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă nu aveți cutii la îndemână, produsul de panificație mai poate fi depozitat într-o sacoșă de in, și asta pentru că materialul permite ca pâinea să „respire”.