S-a decis cine sunt românii care nu mai folosesc declarația! A trecut prima săptămână de când România a ieșit din starea de urgență și a intrat în alertă. Aici, autoritățile au luat mai multe decizii. Printre aceste decizii s-a hotărât și renunțarea la declarația pe propria răspundere în localitate. Însă, în afara localității trebuie să o utilizăm. În acest sens, Guvernul a stabilit ce categorie de români nu vă utiliza declarația nici în afara localității.

Anunțul destul de important a venit pentru milioane de români. Membrii Guvernului au ieșit public cu precizări de ultimă oră pentru starea de alertă. Declarația pe proprie răspundere nu este obligatorie de fiecare dată când ieșim din oraș.

Unde nu vom folosi declarația

După câteva zile de analiză, Ministerul Afacerilor Interne a definit zonele metropolitane. Românii știu acum care sunt cele din preajma marilor orașe. În aceste locuri, potrivit MAI, nu este nevoie de completarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități.

Pentru a-i informa corect pe români, Ministerul Afacerilor Interne a transmis un comunicat oficial. Aici, MAI explică decizia luată. De altfel, hotărârea a intrat în vigoare.

Românii care nu mai folosesc declarația

„Pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul national al României în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, prin Comandantul Acțiunii, Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției următoarele precizări: Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități, teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile”, se arată în comunicat celor de la Ministerul de Interne.