Un economist de renume, avertizează. Deși ce se întâmplă în SUA, pare departe, românii ar trebui să înceapă să facă rezerve. Această criză din America va avea efecte și în României.

Un economist de renume sfătuiește oamenii să pună bani deoparte

Ovidiu Nicolescu spune că deși pare că protestele violente din America nu vor avea efect asupra românilor. Situația nu este deloc așa. Criza pornită din America se va răsfrânge asupra tuturor. Mai mult decât atât, la nivel mondial situația este destul de rea din cauza pandemie. Specialiștii deja prevăd că impactul va fi unul negativ.

„Întotdeauna când eşti într-o criză trebuie să cauţi să-ţi faci rezerve, rezerve de lichidităţi, să ţii cheltuielile la un nivel cât mai redus. Fiecare întreprinzător se recomandă să-şi facă o diagnosticare a activităţii, identificându-şi cele mai importante 2-3 puncte forte pe care le au, pe care să încerce să le amplifice”, a spus preşedintele onorific al Consiliului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, potrivit Mediafax.

În acest moment situația economică din SUA nu este deloc bună. În primele trei luni ale lui 2020, America a înregistrat cea mai mare contracție, de la criza din 2008. Conform unei estimări realizate de Departamentul american al Comerţului, între ianuarie-martie 2020, PIB-ul a avut o scădere de 4,8%, a ritmului anual. După ce a înregistrat un avans de 2,1%.

Nici în Europa situația nu este mai bună

Nici pentru Europa previziunile nu sunt mai bune. Recent Christine Lagarde a afirmat că economia zonei euro ar putea înregistra o scădere între 8% şi 12%.

Președinta Băncii Centrale Europene a afirmat că în acest moment Europa spre un scenariu „mediu şi chiar „sever” dacă situația se va agrava.

Nici previziunile făcute de Comisia Europeană nu au fost prea optimiste.

,,,În această etapă, nu putem decât să măsurăm cu aproximaţie amploarea şi gravitatea şocului provocat asupra economiilor noastre. Consecinţele imediate vor fi mult mai grave pentru economia mondială decât cele ale crizei financiare.

Însă amploarea impactului va depinde de evoluţia pandemiei, de capacitatea noastră de a relansa activitatea economică în condiţii de siguranţă şi de a ne reveni ulterior. Asistăm la un şoc simetric: toate statele membre ale UE sunt afectate şi se preconizează că toate vor cunoaşte o recesiune în acest an”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis