Christine Lagarde a afirmat că scenariul moderat a fost deja depășit. Potrivit previziunilor anterioare  scăderea era între 5% şi 12% pentru 2020.

Christine Lagarde  economia se îndreptă spre un scenariu mediu

Totodată, Lagarde a mai subliniat că în acest moment ne îndreptăm spre un scenariu „mediu şi chiar „sever” dacă situația se va agrava. Potrivit estimărilor din 6 mai, CE prevede că zona euro ar urma să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%. În timp ce în anul 2021 ar urma să înregistreze o creştere de 6,3%.

De asemenea, economia Uniunii Europene (UE) va înregistra o scădere de 7,4% în 2020. Însă se așteaptă ca aceasta să crească cu aproximativ 6% în 2021. Acest lucru reiese din datele publicate miercuri de (CE).

Comparativ cu toamna lui 2019, executivul comunitar a anunțat că previziunile sale privind creșterea pentru UE şi zona euro au fost revizuite în sens negativ. Cu aproximativ nouă puncte procentuale.

Comisia afirmă că redresarea din 2021 va varia

Potrivit comisiei șocul resimțit de economia UE are legătură cu faptul că statele membre au fost afectate simultan de situația actuală. Totodată și faptul că producţia în 2020 a scăzut semnificativ. Iar redresarea din 2021 se va face mai repede sau mai încet, de la stat la stat. În funcție de evoluția situație și de măsurile luate de fiecare stat în parte.

,,În această etapă, nu putem decât să măsurăm cu aproximaţie amploarea şi gravitatea şocului provocat asupra economiilor noastre. Consecinţele imediate vor fi mult mai grave pentru economia mondială decât cele ale crizei financiare.

Însă amploarea impactului va depinde de evoluţia pandemiei, de capacitatea noastră de a relansa activitatea economică în condiţii de siguranţă şi de a ne reveni ulterior. Asistăm la un şoc simetric: toate statele membre ale UE sunt afectate şi se preconizează că toate vor cunoaşte o recesiune în acest an”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, potrivit incont.ro