Companiile petroliere ajunse la sapă de lemn?

Companiile petroliere ajunse la sapă de lemn încearcă să ia decizii cât mai potrivite. În ultimul timp au înregistrat valori negative, se pare că vânzările de petrol au scăzut enorm. O parte dintre companiile petroliere ar fi dat bani pentru a scăpa de petrolul în plus.

Cea mai inedită hotărâre a fost de departe a celor care au ales să pompeze la loc în pământ petrolul. Nu se întoarce fix de unde a fost scos dar cam acolo se încearcă o soluție. Companiile caută mai multe moduri de a depozita sub pământ petrolul. Produsul în plus ar putea fi depozitat în formațiuni geologice capabile să păstreze petrol și gaz petrolier lichefiat.

Pentru a salva petrolul autoritatea locală de reglementare a petrolului și gazului din Texas a oferit permisiune industriei de a depozita petrol în formațiuni neconvenționale subterane. Acest lucru a fost posibil încă de la începutul lunii mai. Decizia a fost dezbătută îndelung de grupurile locale de mediu.

„Permiterea depozitării în aceste formațiuni duce, cu siguranță, la temeri privind sănătatea mediului și a straturilor acvifere”. Menționează Emma Pabst, membru al organizației Environment Texas.

Reacția acestora este de înțeles, astfel de soluții find luate și în trecut cu efecte dezastruoase. Modul de depozitare a petrolului și a gazului în astfel de formațiuni vine cu multe riscuri. Un dezastru antropologic a avut loc în anul 1992 în proximitatea unui oraș din Texas. Atunci când o conductă fisurată care alimenta un depozit subteran de gaz petrolier lichefiat a condus spre o explozie enormă.

În urma acestei explozii îngrozitoare au fost mari cantități de petrol împrăștiate ducând la o poluare masivă. Dar cel mai grav aspect este legat de faptul că au fost și pierderi de vieți omenești. Un băiețel de numai 6 ani a murit, iar alte 13 persoane au fost rănite.