Vești bune pentru șoferi, potrivit RADOR cotațiile unui baril de petrol Brent au scăzut cu 12%, tranzacțiile încep de la puțin peste 30 de dolari. Scăderea vânzărilor a atins niște valori surprinzătoare de când cu pandemia de coronavirus.

Pentru că s-a redus foarte mult consumul de carburanţi la nivel mondial, marii producători, Rusia și Arabia Saudită, s-ar putea să ajungă să semneze un tratat de convenire pentru extinderea unui acord de limitare a producţiei de ţiţei.

În schimb, pe cât de bine pot specula șoferii acest fapt, situația este foarte dramatică pentru industria petrolieră. Aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu  atrag un preţ suficient de mare nici pentru acoperirea sau compensarea costului de extragere, menționează news.ro cu privire la informațiile oferite de AIE.

În prezent, Petrom e cea mai mare companie petrolieră românească. A înregistrat o scădere de peste 30% și rata de utilizare a rafinăriei a fost ajustată la puțin peste 80%, precizează compania cu privire la perioada ianuarie – martie a anului 2020.

În noaptea de 19 spre 20 martie s-a înregistrat un preț foarte mic, când, OMV Petrom, a ieftinit carburanții cu 10 bani/l. Litrul de benzină a ajuns să scadă undeva sub 4,5 lei. Compania gestionează cu greu raportul cerere-ofertă.

Deprecierea petrolului la nivel internațional este însoțit de scăderea cererii interne. Încetinirea economică și numărul crescut al persoanelor aflate în autoizolare, sunt principalele motive ale scăderii cererilor, venite din partea persoanelor juridice și fizice deopotrivă.

Monitorul Prețurilor pus la dispoziție online de Consiliul Concurenței poate fi consultat pentru a fi la curent cu tendința de scădere a prețului de la pompă. Ieri pe 8 aprilie, la Petrom, benzina standard era de la 4,5 lei și 4,6 lei per litru.