Reclamă
Reclamă

Doi din trei români preferă să-și petreacă vacanțele în România, fie la mare sau la munte. Cu toate că postările din vacanță ale altor turiști din străinătate indică condiții mai bune, timpul petrecut pe drum este considerat de majoritatea un obstacol major.

Antonia și David, originari din Satu Mare și stabiliți în Belgia de 16 ani, își petrec concediul redescoperind România. „Aradul, Timișoara, acum Brașov și weekend-ul ăsta mergem la București, după aceea la Constanța, facem Sibiu, Transfăgărășan, locurile turistice”, au declarat aceștia.

Familia Popa, din județul Giurgiu, își face toate vacanțele în România și pentru acest sezon estival au ales Eforie ca destinație. „Încurajăm turismul în România și este plăcut să fii la tine în țară. Cazarea este ok, numai că prețurile de masă sunt ridicate, atât la băuturi, cât și la mâncare,” au menționat aceștia.

Reclamă

Valerian, care a locuit timp de 15 ani în Spania, s-a întors în România și își petrece vacanțele pe litoralul românesc. „Ne-am obișnuit deja aici, mai ales în Eforie e liniște. Venim cu copiii, e destul de ok, e ok pentru copii, e aproape.”

Mădălin, care lucrează în București, a mers anul trecut într-o vacanță în Italia, dar susține că acolo costurile sunt chiar și de două ori mai mari. „În țară e mai accesibil pentru noi, tinerii, să zicem așa, care nu avem posibilitatea în funcție de job. În afară am fost, e mult mai civilizat, dar e mai ok în țară cu familia, cu prietena,” a spus acesta.

Cristi Pitulice, consultant în turism, afirmă: „Românii sunt printre cei mai consecvenți turiști europeni și asta din mai multe motive. În primul rând, noi unde ne simțim bine revenim cu drag și asta nu se întâmplă doar în România, avem cazuri de persoane care se duc la același hotel sau aceeași pensiune timp de peste 20 de ani.”

Acesta a adăugat: „Suntem obișnuiți, suntem mai în vârstă și avem amintiri plăcute. Avem o țară foarte frumoasă și păcat că mulți preferă să meargă în afară.”

În acest context, 40% dintre românii care merg în vacanță își permit să aloce peste 3.000 de lei pentru un concediu, încercând astfel să acopere creșterile de preț. Roxana Ilinca, agent de turism, subliniază: „Se observă clar o ușoară creștere de 5 până la 8% pentru pachetele de early booking pentru aceeași perioadă, aceeași familie și rezervare făcută din timp.”

Totodată, aproximativ 30% dintre români preferă litoralul românesc, în timp ce un număr egal preferă stațiunile montane din țară.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro