Reclamă
Reclamă

După aproape 47 de ani de procese, Curtea Penală de Apel din Texas l-a exonerat săptămâna aceasta pe Kerry Max Cook pentru uciderea Lindei Jo Edwards în 1977, declarându-l nevinovat de o crimă pentru care a petrecut aproape 20 de ani aşteptând să fie executat.

„Acest caz este plin de acuzaţii de conduită greşită a statului, care justifică anularea condamnării reclamantului”, a scris judecătorul Bert Richardson în avizul curţii emis în urmă cu câteva zile, care spune că dovezile favorabile lui Cook au fost ascunse şi că unele dintre probele prezentate în primul său proces din 1978 s-au dovedit ulterior a fi false, potrivit CNN.

Cazul cuprinde trei procese şi mai multe apeluri, inclusiv la Curtea Supremă a SUA.

Reclamă

Cook a fost acuzat de violarea, uciderea şi mutilarea lui Edwards, în vârstă de 21 de ani, în 1977, în Tyler, Texas. A fost găsită în dormitorul ei de colega ei de cameră, Paula Rudolph. Cook locuia în acelaşi complex de apartamente cu victima, ceea ce a făcut ca acesta să devină suspect.

Un set de amprente de pe uşa glisantă a lui Edwards se potrivea cu amprentele lui Cook. Însă analizele ştiinţifice şi mărturiile experţilor au respins ideea că amprentele digitale găsite pe uşă erau „proaspete”.

Cook a fost condamnat la moarte la primul său proces din 1979, dar condamnarea sa a fost ulterior anulată în apel. Cel de-al doilea proces, din 1992, s-a încheiat cu o anulare, pentru că juriul nu a putut ajunge la un verdict unanim.

Un al treilea proces din 1994 s-a încheiat cu o nouă condamnare la moarte. Curtea de Apel Penală din Texas a anulat cel de-al treilea verdict în 1996, după ce a concluzionat că ancheta nu a fost făcută corect.

În 1999, rezultatele testelor ADN de pe lenjeria lui Edwards nu s-au potrivit cu cele ale lui Cook.

Edward Scott Jackson, un deţinut dintr-o închisoare din comitatul Smith şi martorul principal din primul proces al lui Kerry Max Cook, a declarat că acesta i-a mărturisit că a ucis-o pe Edwards.

Mai târziu şi-a retractat mărturia, spunând: „I-am minţit pentru a mă salva”. Jackson a recunoscut că a minţit în schimbul unei pedepse reduse.

Înainte de un al patrulea proces în 1999, statul i-a oferit lui Cook un acord pentru 20 de ani de închisoare pe care deja îi executase și astfel a fost eliberat. Cu toate acestea, condamnarea lui a rămas în picioare.

Kerry Cook şi-a menţinut nevinovăţia în tot acest timp, iar acum, după aproape 5 decenii, a fost declarat oficial nevinovat de uciderea lui Edwards. „Kerry a suferit enorm timp de aproape 50 de ani şi nimic nu-i poate da viaţa înapoi”, a declarat unul dintre avocaţii bărbatului, Glenn Garber, de la Exoneration Initiative, pentru CNN. „Decizia îi dovedeşte în cele din urmă nevinovăţia şi, în acelaşi timp, este o cronică a comportamentului greşit revoltător şi necruţător al statului. Este important ca oamenii din Tyler, din comitatul Smith şi din lume să înţeleagă această parodie a justiţiei şi să o vadă aşa cum a fost tot timpul – o vânătoare de vrăjitoare tulburătoare de către reprezentanţi ai statului”, a spus Garber.

Cook, care are acum 68 de ani, este una dintre cele 199 de persoane care au fost găsite vinovate în mod greşit şi condamnate la moarte pentru a fi mai apoi exonerate, începând cu anul 1973. Pedeapsa capitală este legală în 27 de state americane.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro