Reclamă

Nu există sărbători pascale fără ouă roșii, iar gospodinele se pregătesc intens pentru acest lucru! De reținut faptul că, în trecut, vopsitul ouălor nu se făcea însă în orice zi și nu oricum. În vremurile de demult, credincioșii înroșeanu ouăle doar în Joia Mare și foloseau numai produse naturale pentru ca acestea să iasă impecabile.

Ouăle se înroșeau cu scoartă de arin roșu

Săptămâna Mare este una încărcată de tradiții și obiceiuri. Unul dintre lucrurile nelipsite din săptămâna de dinaintea Învierii Domnului este și vopsitul ouălor. În zilele noastre, înroșirea ouălor se face cu prafuri chimice. Pe vremea bunicii, însă, înroșirea se făcea cu scoarță de arin roșu. Dar haideți să vedem cum se pregăteau gospodinele în trecut de înroșirea și încondeierea ouălor de Paște.

În practicile celor de altădată, cu 24 de zile înainte postului Paștelui și 24 de zile după post, femeile căutau ouăle cele mai bune, de la păsările negre hărăpeşti, pe care trebuiau să le păstreze pentru pască, cozonac şi ouă roşii. Tradiția spune că aceste ouă erau cele mai tari. Gospodinele respectau cu sfințenie toate datinile pentru înroșirea ouălor.

Culoarea roșie a acestora era dată de scoarța de arin roșu, nu de vopselurile speciale pe bază de prafuri colorante. Pe lângă culoarea roșie, se respecta și decorarea acestora cu modele diferite, pictate manual. Desenele de pe ouă se făceau cu chişiţă, un instrument special, şi cu ceară de albine.

Odinioară, gospodinele vopseau ouăle în Joia Mare, pentru că așa considerau că nu se vor strica tot anul. Mai mult de atât, ele țineau cont ca ouăle să fie înroșite doar cu roșu, pentru că această culoare reprezintă sângele vărsat de Iisus Hristos, când a fost răstignit pe cruce, pentru a mântui omenirea.

Tot în vremurile de demult, oamenii aveau diferite tehnici de înroșire a ouălor. Fierbeau frunzele, florile, coaja sau tulpina plantelor împreună cu ouăle. Se mai foloseau și coaja de ceapă roșie sau floarea de bujor pentru culoarea roșie, secară crudă de primăvară sau frunză de mesteacăn pentru culoarea verde, frunză de nuc pentru culoarea cafenie și coaja de măr sau gălbenele pentru galben.

Ce semnifică oul înroșit de Paște

Tradiția spune că ouăle roșii sunt considerate păzitorii casei. De aceea, ele nu trebuie să lipsească niciodată. Oul simbolizează viața eternă, fertilitatea, norocul și renașterea. Pe vremuri, mai exact, în antichitate, ouăle erau vopsite în diverse culori cu ocazia vestirii primăverii. Explozia lor cromatică  simboliza revenirea naturii la viață.


Reclamă

Share.

Alina Anghel, jurnalist cu peste 8 ani de experiență. Vine în echipa substantial.ro pentru a vă pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în lumea mondenă și nu numai. Evenimentele la care a participat au ajutat-o să cunoască o mulțime de personaje din lumea showbizului și este gata să dea ora exactă atunci când vine vorba de știri de calitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro