Reclamă

Ne mai despart câteva zile de momentul în care vom face trecerea la ora de vară. Este vorba despre ultimul weekend al lunii martie. Mai exact, în noaptea de 25 martie spre 26, când vom da ceasurile înainte cu o oră. Astfel ora 03:00, devine ora 04:00. Deși aparent acest fapt pare cu totul inofensiv, se pare că pentru organismul uman, lucrurile nu stau chiar așa.

Trecerea la ora de vară în cazul României

Vom trece la noua oră de vara la finalul acestei luni, după doar câteva zile de la echinocțiul de primăvară. Trecerea la ora de vară nu este un proces care are loc concomitent în toate statele lumii, evident de vină fiind fusul orar. Țara noastră face parte din categoria statelor în care este introdusă ora de vară. Astfel, orarul nostru „de vară” este același cu al țărilor europene. Acesta vizează finalul lunii martie, având o durată până în ultima duminică a lunii octombrie.

În ceea ce privește România, a fost adoptată ideea trecerii pa ora de vară din anul 1979. Aceasta a avut loc de atunci și până în 1997 în ultima duminică din luna martie, încheindu-se în ultima duminică din  septembrie. După anul 1998, ora de vară are aceeași zi în care debutează însă se încheie în octombrie.

În anul 2018 schimbarea orei de vară a fost un subiect ajuns din nou în discuții, de data aceasta ale eurodeputaților. Astfel, a fost luată în calcul revizuirea acestui regim actual în ceea ce privește ora de vară. La vremea respectivă a existat și un sondaj online care lua în calcul opinia europenilor despre acest proces. Peste 85% dintre aceștia au votat că înclină spre renunțarea la schimbarea orei în două etape pe parcursul unui an.

Din cauza pandemiei, orice decizie în acest sens a fost amânată. Astfel, cel puțin deocamndată, în continuare trecem prin procesul de schimbare a orei.

Trecerea la ora de vară  – risc de accident vascular

De departe, în mod cert o oră nu pare mult, iar cei mai mulți dintre oameni consideră că organismul lor se poate adapta oricând la noul orar de viață. Totuși, cei mai mulți dintre specialiști nu văd lucrurile chiar așa. Trecerea la ora de vară vine la pachet cu un „stres” în plus, deseori apăsător pentru organismul nostru. O confirmă și studiile oamenilor de știință, de altfel.

De exemplu, un studiu care a avut loc în 2014 a scos la iveală faptul că trecerea la ora de vară ne afectează nivelul de cortizol. Acesta crește în organism, iar odată cu el și riscul de producere al unui accident vascular, chiar și în rândul persoanelor tinere, care nu se știau cu probleme de sănătate.

Somnul este perturbat

Expunerea mărită la lumină naturală sau chiar și redusă trebuie făcută treptat, astfel încât organismul să nu fie stresat în nici un fel. Dacă trecem la ora de vară, inclusiv orele de odihnă ne sunt perturbate. De aici și condiția emoțională asociată cu astenia de primăvară. Devenim irascibili, stresați și chiar anxioși.

Ne scade apetitul, crește tendința de a consuma mai multe calorii

Având mai mult timp la dispoziție cu expunere la lumina naturală este posibil să simțim foamea activată de hormoni mult mai des. Astfel, unele persoane au tendința de a crește în această perioadă numărul caloriilor pe care le consumă.

De aici pot apărea probleme de greutate, tensiune arterială și chiar diabet.

Pentru a ne păstra organismul funcțional în parametrii optimi inclusiv în timpul trecerii prin acest proces este esențial să nu facem schimbări bruște în alimentație și odihnă.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro