România are cu ce să se mândrească, doar că obiectivele turistice sunt puțin sau deloc promovate. Așa s-a întâmplat și în cazul Bisericii despre care se spune că a fost ridicat-o printr-o minune. Biserica de sub lac sau Biserica Urmanczy, așa cum este cunoscut lăcașul de cult de localnici, are o istorie de secole. Zona a fost una dintre țintele regimului comunist. Nicolae Ceaușescu a vrut să dărâme biserica, unde se rugau pe vremuri credincioșii de religie romano-catolică.

Legendele Bisericii de sub lac

Biserica de sub lac este situată în Beliș, un sat din Cluj. Lăcașul de cult se află la poalele munților Gilău, iar de-a lungul timpului au circulat tot felul de mituri despre ridicare bisericii. Nu există dovezi istorice care să ateste momentul în care a fost construită, dar se spune că niște ciobani care mergeau cu oile în apropiere de lac au întemeiat lăcașul de cult.

Ulterior, au apărut și locuințe în jurul bisericii, întrucât bărbaților le era mult mai ușor să se adăpostească acolo decât să meargă la casele lor, aflate la kilometri depărtare.

Cu siguranță nu ai auzit de asta! Unde se află Biserica de sub lac și care este legenda lăcașului de cult
stiridecluj.ro

Localnicii vorbesc despre dorința regimului comunist de a dărâma biserica din două motive. Lăcașul de cult era refugiul oamenilor care își pierduseră speranța în vremurile grele. Ulterior, este luat în calcul și factorul economic, întrucât se dorea construirea unui baraj. În satul Beliș, locuiau la acel moment 1300 de oameni, iar din ordinul comuniștilor, casele oamenilor au fost mutate. La fel s-a întâmplat și în cazul cimitirului.

În anii ’60, inundațiile le-au adus mari probleme localnicilor și astfel din lăcașul de cult a căpătat denumirea de Biserica de sub lac. Înainte să se afle sub ape, Biserica Urmanczy se vedea de la kilometri distanță, fiind situată pe un deal înalt. În prezent, lăcașul de cult se vede doar în verile toride, împreună cu vechile case ale moților.