Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, de scurt timp, o nouă serie de avertizări de cod galben şi portocaliu. Se vor semnala ploi şi vijelii puternice în România. COD PORTOCALIU de vreme severă se aplică pentru mai multe judeţe de pe teritoriul ţării.

Cod galben de vreme severă este valabil de pe  20 mai, ora 09:00 – 21 mai, ora 06:00. Sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată precum şi cantități de apă însemnate.

ANM anunţă astfel perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice. Tot aici se vor semnala vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60-70 km/h, grindină și averse torențiale. De altfel, pe intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Zonele afectate sunt judeţele Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei.

COD PORTOCALIU de vreme severă

Codul portocaliu de vreme rea a intrat în vigoare astăzi la ora 13.00 şi va fi valabil până pe 21 mai la ora 6.00. Aici, se vor semnala condiţii de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vijeliile îşi vor face apariţia, alături de grindină, descărcări electrice. În zonele afectate va ploua torențial, astfel încât, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40-50 l/mp și izolat 60-70 l/mp.

Zonele afectate de cod portocaliu sunt Oltenia, local în Muntenia, în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali.

De altfel, joi, 21 mai, ANM mai anunţă că în sudul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele montane vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.