Cod galben! O nouă avertizare meteo a fost emisă vineri de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Aceasta va fi valabilă până sâmbătă la amiază. Se vor semnala temperaturi deosebit de schimbătoare pentru această perioadă a anului. De altfel, precipitațiile vor cuprinde regiuni importante de pe teritoriul României.

Reclamă

Pentru vineri și sâmbătă, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben. Se vor semnala condiții de instabilitate atmosferică accentuată. 13 județe vor fi afectate drastic.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 15 mai – 16 mai, se vor semnala condiții de vreme severă. În prima parte, în nord-vestul şi centrul ţării, iar spre seară şi noaptea şi în jumătatea nordică a Moldovei. Aici, în aceste regiuni, instabilitatea atmosferică va fi variabilă. Precipitațiile își vor face apariția și vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 60 – 70 km/h.

Cod galben de vijelii și la munte

În regiunile montane, la cote înalte de munte vântul va sufla slab până la moderat. Astfel, rafalele vor fi cu peste 80 – 90 km/h. Se vor semnala vijelii puternice, căderi de grindină şi averse ce pot avea şi caracter torenţial. Punctiform, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.

Judeţele afcetate de noua atenţionare Cod galben sunt: Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare şi Suceava.

În afară de județele menționate, celelalte zone din teritoriu vor fi afectate. Potrivit
Administraţiei Naţionale de Meteorologie, astfel de fenomene vor avea loc pe arii restrânse.

O săptămână instabilă termic

În ultimele zile, mai multe coduri galbene de vijelii au fost emise pentru zeci de județe din România. De altfel, ploile au fost prezente în cea mai mare parte a teritoriului. Se altfel, vântul a a suflat destul de puternic și pe litoralul Mării Negre, însă acolo temperaturile au salvat puțin instabilitatea atmosferică, fiind înregistrate valori de până la 30 de grade Celsius.