Cititul înnobilează omul, căci contribuie la evoluția lui în plan intelectual. Citind vocabularul se dezvoltă, iar lucrurile înconjurătoare capătă un nou înțeles și perspectivele se deschid. Porbabil ați auzit despre efectele benefice ale acestei activitățiicunoscută încă din cele mai vechi timpuri.
Vă invităm să aflați unele dintre rolurile importante ale cititului în existența umană:
Mulți cercetători au studiat această activitate care se pare că nu se oprește doar la a informa și a delecta. Cititul este o pasiune, o eliberare. În același timp, cititul scade ritmul cardiac, tensiunea arterială și este un antidot împotriva stresului și anxietății.
Cititul este cunoscut ca fiind un antrenament eficace pentru memoria umană, dar și pentru concentrare și atenție. Cititul ne spune la procesarea informației și contribuie la creșterea numărului de conexiuni de la nivelul creierului, dar și a rapidității de transmitere a informației la nivelul acestuia. Specialiștii arată faptul că lectura implică acțiunea mai multor zone cerebrale.
Fiind un proces activ, cititul ne dezvoltă și gândirea analitică, căci suntem prinși de firul povestirii și în același timp tentați să tragem concluzii și să analizăm informația primită.
Cititul este e un drum către tine și personalitatea ta, căci in funcție de ce citești afli ce fel de persoană ești. Autocunoașterea contribuie la dezvoltarea ta armonioasă. Totodată cititul te face apreciat într-un cerc frecventat de oamenii inteligenți, căci omul cultivat se cunoaște imediat. După cum spunea, Frederick Douglas: ,,Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber”, iar acest lucru este adevărat căci imaginația se dezvoltă și îți pune lumea la picioare!
Astfel, îndemnul spre a deschide o carte și a gusta din informația oferită nu este lipsit de sens. Pe lângă apetitul cognitiv pe care ni-l trezește, cititul se ocupă și de sănătatea creierului nostru. Doriți să fiți considerat un om cult, cu o minte genială și doriți să luați decizii înțelepte? Dacă da, deschideți o carte!