Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) caută aproape 50.000 de persoane date dispărute în timpul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, declanșat în 2022. „Din februarie 2024, numărul cazurilor deschise de persoane dispărute s-a dublat, ajungând la aproape 50.000”, a menționat Dusan Vujasanin, responsabil cu eforturile de căutare ale CICR.
CICR a deschis biroul Agenţiei Centrale de Căutare (CTA) în martie 2022, imediat după invazia Rusiei în Ucraina. În cei trei ani de funcționare, circa 63.000 de sesizări au fost primite din partea familiilor care își caută rudele dispărute. Dintre acestea, aproximativ 13.000 de persoane au fost localizate până în prezent.
Numărul sesizărilor „din păcate continuă să crească”, potrivit lui Vujasanin, care a precizat că numărul solicitărilor primite lunar a crescut de la 1.000-1.500, în anul anterior, la 4.500-5.000 în perioada recentă. Intensificarea conflictului și familiarizarea familiilor cu activitățile CICR sunt câteva dintre motivele creșterii numărului de sesizări.
Conform Convenţiilor de la Geneva, atât Rusia cât și Ucraina și-au înființat propriile birouri de informații responsabile cu gestionarea persoanelor aflate în mâinile lor. Biroul ACR colectează, centralizează şi înregistrează informaţiile înainte de a le transmite părții interesate.
Până în prezent, aproximativ 16.000 de sesizări au fost înregistrate de la Rusia și Ucraina privind persoane protejate de inamic, printre care se numără prizonieri de război și civili, a adăugat Vujasanin. El a mai menționat că informațiile obținute permit CICR să informeze familiile despre soarta celor dispăruți.
CICR a anunțat că eforturile de a găsi persoanele dispărute vor continua și după încheierea conflictului. „Rămânem angajaţi să sprijinim familiile atât timp cât este necesar”, a concluzionat Vujasanin.