Reclamă
Reclamă

Cercetătorii australieni și indonezieni au descoperit cel mai vechi exemplu de artă rupestră figurativă pe insula indoneziană Sulawesi. Pictura, care reprezintă un porc sălbatic și trei figuri asemănătoare oamenilor, are o vechime de cel puțin 51.200 de ani, cu peste 5.000 de ani mai mult decât cea mai veche artă rupestră anterioară.

Pictura a fost găsită în peștera Leang Karampuang din estul insulei Sulawesi, au raportat cercetătorii de la Universitatea Griffith, Universitatea Southern Cross și Agenția Națională Indoneziană pentru Cercetare și Inovare în revista Nature. Probele au fost colectate în 2017, dar datările au fost realizate abia la începutul acestui an.

Anteriorul record era deținut de o pictură în mărime naturală a unui porc sălbatic, despre care se credea că a fost creată acum cel puțin 45.500 de ani într-o peșteră din Leang Tedongnge.

Reclamă

Pictura recent descoperită înfățișează trei therianthropi – sau hibrizi om-animal – și un porc sălbatic. Adhi Agus Oktaviana, autorul principal și doctorand la Universitatea Griffith, a declarat că descoperirile sunt „foarte surprinzătoare, niciuna dintre faimoasele opere de artă europene din epoca glaciară nu este la fel de veche ca aceasta, cu excepția unor descoperiri controversate din Spania”.

Descoperirea contrazice opinia academică conform căreia arta rupestră figurativă timpurie consta în panouri cu o singură figură, mai degrabă decât scene în care figurile interacționau între ele.

Cercetătorii au folosit datarea cu serii de uraniu pentru a stabili vârsta straturilor de carbonat de calciu formate pe suprafața picturii. Metoda implică extragerea de probe de calcar, vaporizate ulterior cu un laser. Vârsta probei a fost calculată prin măsurarea raportului dintre thorium și uraniu. Această metodă a permis o datate precisă, asigurându-se că materialele mai tinere și mai vechi nu au fost amestecate.

De asemenea, cercetătorii au datat arta dintr-o peșteră din apropiere – Leang Bulu’ Sipong 4 – despre care se credea anterior că este cea mai veche artă rupestră din lume. Ei au constatat că opera de artă, despre care se credea că are cel puțin 44.000 de ani, avea cel puțin 48.000 de ani.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro