Reclamă

Industriile construcţiilor şi IT-ului au adus pe piaţă peste 80.000 de locuri de muncă noi începând de la începutul anului. Aceste domenii oferă o gamă variată de oportunităţi de angajare. 

Cu toate acestea, există riscul ca aceste sectoare să piardă avantajele fiscale pe care le aveau pentru angajarea de personal, cum ar fi scutirea de impozit pe venit, reducerea contribuţiilor sociale sau exceptarea de la plata contribuţiilor.

Situaţia în industria IT-ului şi a construcţiilor

Bogdan Badea, CEO-ul platformei de recrutare online eJobs, evidenţiază faptul că:

 “Acestea sunt patru dintre cei mai mari angajatori ai economiei, dar şi domenii care se confruntă cu deficit de candidaţi sau cu o rată mare de fluctuaţie a personalului, sau chiar cu ambele. De la începutul anului şi până în prezent, aceste sectoare au scos pe piaţă peste 80.000 de locuri de muncă noi, ceea ce reprezintă aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp”.

Industria IT-ului şi a construcţiilor domină competiţia

Angajaţii din industria IT au cel mai mare salariu, cu o medie salarială netă naţională de 6.300 de lei pe lună. Cu toate acestea, candidaţii din acest domeniu au aşteptări salariale medii nete de 9.000 de lei pe lună. 

De exemplu, un dezvoltator de software are un salariu net de 7.500 de lei, un programator full stack de 7.100 de lei, iar un programator Java de 6.000 de lei.

În ceea ce priveşte industria construcţiilor, aceasta oferă o medie salarială netă naţională de 5.000 de lei pe lună. 

Este important de menţionat că poziţiile cele mai căutate în această industrie sunt cele de inginer proiectant cu un salariu de 5.000 de lei, inginer constructor cu 5.500 de lei, inginer civil cu 6.000 de lei sau inginer de instalaţii cu 5.600 de lei.

Domenii căutate şi de străini

Bogdan Badea a subliniat faptul că aceste două domenii sunt extrem de competitive: 

„IT-ul şi construcţiile sunt, în acelaşi timp, două domenii care se confruntă cu o concurenţă reală şi din partea altor ţări, angajatorii străini fiind foarte interesaţi de candidaţii cu experienţă în aceste domenii. În cazul IT-ului, vedem mulţi specialişti care lucrează atât pe proiecte locale, cât şi pe proiecte internaţionale, astfel încât angajatorii locali şi cei străini pot împărţi aceeaşi resursă. În ceea ce priveşte construcţiile, angajarea nu poate fi făcută fără relocare, iar România este puternic ameninţată de ofertele pe care candidaţii le primesc din străinătate. De asemenea, în ultimii ani, am observat un număr mare de muncitori străini care vin să lucreze în România în acest domeniu și nu numai. Majoritatea vin din Asia”.

Importul de personal, o soluţie pentru agricultură şi industria alimentară

Importul de personal a devenit o soluţie la care mulţi recrutori din agricultură şi industria alimentară au început să apeleze, iar aceste sectoare se vor confrunta și ele cu eliminarea facilităţilor fiscale din toamnă. Această măsură ar putea duce la scăderea salariilor în aceste domenii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro