Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut noi declarații! Ce se întâmplă în România de la 1 iulie este incredibil. Nimeni nu se aștepta!

Românii așteptau ca de pe data de 29 iulie să fie mult mai liberi. Iată că din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, măsurile de relaxare s-au anulat. Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie.

Ce ar fi urmat să se relaxeze pe 1 iulie

Potrivit autoritătilor, de la 1 iulie 2020, urmau să se deschidă restaurantele şi să se permită desfăşurarea evenimentelor private în interior şi aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane. Acum, aceste măsuri sunt amânate. De altfel, dacă numărul cazurilor de infectare continuă să crească, atunci s-ar putea impune noi restricții.

Ce se întâmplă în România de la 1 iulie

La începutul acestei săptămâni, pe discuția stării de alertă, prelungite pe întreg teritoriul ţării la 17 iunie 2020, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o nouă hotărâre. Prin noua decizie se modifică şi completează măsurile de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Odată cu trecerea la starea de alertă, începând cu 15 mai/18 mai 2020, o serie de restricţii impuse în starea de urgenţă au fost ridicate. Acestea s-au decis gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică. Până în prezent, în contextul stării de alertă, au fost aplicate trei valuri de relaxare: 15 mai, 1 iunie, 17 iunie 2020. Azi trebuia să fie al patrulea val de relaxare, însă se amână.

De două săptămâni încoace, România se luptă cu peste 300 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. De altfel și numărul deceselor este neașteptat de mare. Dacă la debutul pandemiei în țară, autoritățile făceau față, acum situația se schimbă. Există județe în care numărul mare de bolnavi a făcut ca medicii să trimită noii infectați în alte județe, din cauza lipsei păturilor din spital. De altfel, sutele de zone turistice din România au devenit mai mult decât focare de îmbolnăvire. Din această cauză, autoritățile pregătesc o serie de măsuri de prevenire a coronavirusului mult mai drastice.