Încă de la instituirea carantinei în România, masca de protecţie a devenit obligatorie. Mulţi români au refuzat să o poarte pe motiv că nu i-au văzut întrebuinţarea. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat încă din starea de urgenţă că masca va deveni obligatorie. Cum s-a intrat în starea de alertă, pe data de 15 mai, Klaus Iohannis a anunţat că obligarea purtării măştii în spaţiile închise a devenit lege. Astfel, cei care nu vor să respecte acest lucru, trebuie să ştie că vor avea mari probleme. De altfel  şi dacă vor purta masca, dar nu corect, tot riscă să fie pedepsiţi. Ce se întâmplă dacă masca nu acoperă nasul! Amenzi usturătoare pentru români.

Reclamă

Ce se întâmplă dacă masca nu acoperă nasul?

În cazul în care masca nu acoperă în mod direct gura și nasul, amenzile pot fi usturătoare. Chiar dacă purtatul acesteia poate fi enervant, trebuie să ne gândim mult înainte să încălcăm legea. Mai exact, orice abatere de la aceasta de aduce amendă 100%.

Reclamă

Potrivit Legii 55/2020, masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Cum românii s-au învăţat să poate masca, dar cu nasul descoperit, autorităţile s-au sesizat imediat. În acest sens, oamenii care nu poartă masca deasupra nasului riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Tot în legea 55 sunt prezentate şi locurile în care românii au obligativitatea să poarte mască. Este vorba despre toate mijloacele de transport în comun, în interiorul spaţiilor comerciale, la medic, la sală, la locul de muncă. Purtarea măştii este obligatoriu în toate spaţiile închise publice sau private în care sunt şi alţi oameni.

De altfel, oamenii care prezintă simptome de gripă, răceală, temperatură sau orice alt simptom al coronavirusului, trebuie să poarte masca absolut peste tot. Cei care nu prezintă simptome, pot sta în spaţii deschise precum pe stradă sau în parc, fără mască.

Există şi categorii de români care sunt scutiţi de la purtarea măştii. Amintim aici realizatorii de emisiuni dacă stau la distanţă de 3 metri faţă de alte persoane şi copiii cu vârsta până la cinci ani.