Greva profesorilor îi afectează în special pe elevii din clasele terminale. Iată ce se întâmplă cu înscrierile la Bacalaureat.

Ce se întâmplă cu înscrierile la Bacalaureat, în plină grevă a profesorilor. Răspunsul Ministrului Educației

Greva generală a profesorilor continuă, în a cincea zi consecutivă. Aproximativ 60% dintre cadrele didactice din toată România și-au suspendat activitatea, după ce Guvernul a ignorat avertismentele sindicatelor. Angajații din învățământ își cer drepturile, iar pentru acest lucru manifestează în stradă.

Ziua de vineri a început cu noi proteste, după o altă rundă de negocieri eșuate între reprezentanții sindicatelor și oficialii de la Guvern. Profesorii amenință chiar cu înghețarea anului școlar, ceea ce ar însemna o adevărată catastrofă pentru elevi, în special cei din ani terminali.

Din cauza manifestațiilor, examenul de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a 8-a a fost amânat cu o săptămână. În acest context, tinerii și părinții deopotrivă își fac griji că același lucru s-ar putea întâmpla și cu cel mai important examen din viața adolescenților: Bacalaureatul.

Curând, ar urma să înceapă înscrierile în liceele din țară. Ministrul Educației a adresat subiectul și i-a îndemnat pe părinți să se adreseze conduceri instituțiilor educaționale. Până acum, se pare că nu ar fi modificări, astfel că ar urma să se respecte calendarul, care prevede că în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen.

Ciucă răspunde elevilor legate de examenele finale

Reprezentanții elevilor din țară s-au adresat și premierului Nicolae Ciucă, care până acum i-a îndemnat pe profesori să-și reia activitatea.

El e-a transmis tinerilor că Executivul face tot posibilul să nu existe întârzieri în susţinerea examenelor de către elevii din anii terminali. Până acum însă, nu pare că s-a ajuns la nicio înțelegere cu sindicaliștii, care încearcă să obțină pentru profesori măriri de salariu și condiții mai bune de muncă.