CCR va decide cine va stabili data alegerilor: Parlamentul sau Guvernul

CCR
CCR

CCR va trebui să hotărască astăzi dacă data alegerilor locale va fi stabilită  de Parlament (prin lege) sau de Guvern (prin hotârâre), potrivit Adevărul.ro.

CCR va decide

Membrii Curții Constituționale a României au avut o discuție săptămâna trecută pe această temă. Totuși luarea unei decizii a fost amânată pentru acestă săptămână. În Constituţie nu există nici o prevedere în care mandatele aleșilor locali să poată fi prelungite. Nici măcar în cazul în care țara este în război.

CCR va judeca miercuri legea adoptată de majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR potrivit căreia Parlamentul are puterea de a hotărî data la care se vor ține alegerile locale.

Vreme de 30 de ani, data alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale a fost stabilită prin hotărâre de guvern de către Executiv. Partidul Social Democrat vrea să amâne cât mai mult data alegerilor. Aproape de luna decembrie, pentru ca astfel PNL să scadă și mai mult în sondaje.

În timp ce Ludovic Orban, împreună cu Partidul Național Liberal ar vrea ca scrutinul pentru locale să se țină în septembrie. Pe lângă motive de sănătate, medici se așteaptă la un al doilea val în octombrie -noiembrie. PNL-ul ar avea astfel șansa să obțină un număr mai mare la alegerile locale.

”Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimarea privind valul al doilea de coronavirus e 15 octombrie – 1 noiembrie”, a spus premierul Orban.

Totuși, potrivit calculelor făcute de PSD, dacă alegerile se amână  cât mai aproape de luna decembrie, potrivit previziunilor făcute de medici, organizarea acestora va fi imposibilă. Astfel mandatele senatorilor, deputaţilor şi primarilor se vor prelungi până în vara lui 2021. În plus, PSD ar urma să își mai păstreze majoritatea în PSD pe o durată de câteva luni.

Din moment ce în Constituție nu se prevede nici o situație în care mandatele aleșilor pot fi prelungite, nici măcar când țara este pe timp de război. Decizia aparține CCR.

Elementele Universului. Particulele elementare

Andreea Marin s-a pozat fără niciun pic de machiaj. Cum arată diva?