Timp de 13 ani, nimeni n-a știut nimic de Timmothy Pitzen, un băiat din Illinois, SUA, care a dispărut în mod misterios în 2011, dar apropiații cred că încă este în viață și trăiește într-o comunitate mormonă, izolat de lumea exterioară și fără să știe că oamenii îl caută.

Timmothy avea doar șase ani în mai 2011 când mama lui, Amy Fry-Pitzen, l-a luat de la școală sub pretextul unei urgențe în familie. Dar cei doi au plecat într-o excursie, vizitând grădini zoologice și parcuri acvatice din alt stat.

După cele trei zile de vacanță, pe 14 mai, Fry-Pitzen, de 43 de ani, a fost găsită moartă într-o cameră de hotel. Timmothy nu a fost găsit nicăieri, dar mama lui lăsase un bilet misterios prin care și-a anunțat sinuciderea și a spus că fiul ei este „în siguranță” și este îngrijit. În același bilet a spus: „Nu-l veți găsi niciodată”.

Bunica din partea tatălui a lui Timmothy, Linda Pitzen, spune acum – după ce s-a „torturat” ani de zile încercând să descifreze biletul – că este convinsă că nepotul ei este încă în viață, potrivit The Independent. Prietena din copilărie a băiatului, Hannah Soukup, care a făcut propriile investigații cu privire la dispariția acestuia, crede și ea acest lucru și are o teorie despre unde ar putea fi.

Hannah Soukup crede că Timmothy locuiește într-o comunitate mormonă izolată, fără acces la internet. Mama lui se reconvertise la această religie înainte de a muri. „Încă mă gândesc mult la Timmothy și la ce i s-a întâmplat. Împreună cu Amy (mama lui – n.r.), a fost în multe vizite inexplicabile, în locuri ciudate”, a spus Soukup. „Cred că l-a lăsat undeva – poate o comunitate religioasă – l-a dat unor oameni despre care știa că îl vor ține în siguranță, ascuns”, a mai spus aceasta.

Bunica lui Timmothy este de acord cu această teorie și spune „ar explica multe”. Ea nu crede că Fry-Pitzen l-ar fi rănit vreodată pe Timmothy și este mai curând convinsă că aceasta avea un plan legat de credința ei mormonă. „Cred că a vrut ca Timm să fie crescut ca mormon”, a spus Pitzen despre nora ei. „Noi ceilalți nu suntem mormoni și cred că acesta a fost modul ei de a se asigura că viitorul lui va fi conform dorințelor.”

Timmothy a fost văzut ultima dată pe 11 mai 2011, la scurt timp după ce a fost lăsat la școala din Aurora, Illinois, de către tatăl său. Pe 13 mai, Timmothy și mama lui au fost surprinși de o cameră de supraveghere în timp ce ieșeau dintr-un parc de distracții din Wisconsin Dells. Cei doi s-au dus apoi la Sterling, un mic oraș situat la aproximativ 150 km vest de Aurora, unde femeia și-a închis telefonul mobil. După câteva ore, Fry-Pitzen a fost văzută într-un magazin din care și-a cumpărat un pix, hârtie și plicuri. Mai târziu, s-a cazat într-un hotel în care a fost găsită moartă a doua zi.

„L-am dus undeva unde este în siguranță. Va fi bine îngrijit și spune că vă iubește. Vă rog să înțelegeți că nu ați fi putut spune sau face nimic care să-mi schimbe părerea”, a scris ea în biletul de adio.

Jim Pitzen a știut că ceva nu era în regulă când a ajuns la școala lui Timmothy și a aflat că soția lui îl luase. Cei doi soți, care au trecut printr-o perioadă dificilă, vorbiseră despre despărțire cu doar câteva săptămâni înainte. Pe 12 mai, înainte de a-și opri telefonul de tot, Fry-Pitzen a dat mai multe telefoane, inclusiv la soțul ei și la fratele acestuia, Chuck. „Timmothy este bine. Timmothy este al meu. Timmothy și cu mine vom fi bine. Timmothy este în siguranță. Timm este fiul meu, pot face ce vreau”, i-a spus ea soțului ei.

Fry-Pitzen avusese două tentative de sinucidere și lua medicamente pentru depresie. Soacra ei se întreabă dacă situația ar fi fost diferită în cazul în care ar fi primit tratamentulul potrivit. Hannah Soukup a aflat despre dispariția prietenului ei la vârsta de 11 ani. „Îmi amintesc că toți credeam că era bolnav, nu înțelegeam cu adevărat ce se întâmpla pentru că eram mici. Dar apoi, după ani, mi s-a spus și am fost foarte confuză”, a spus ea.

La fel ca ea, Timmothy ar împlini luna aceasta 19 ani. Soukup crede că fostul ei coleg de clasă probabil nici nu știe cine este cu adevărat, pentru că altfel și-ar fi contactat familia. „Amy l-a ascuns bine. Cred că ea a spus clar că identitatea lui trebuia schimbată, să stea departe de internet, ca să nu știe niciodată că este dat dispărut. Cu siguranță cred că este în viață, dar cred că se află într-un loc care va fi foarte greu de găsit”, a spus aceasta.

Soukup este convinsă că el o să apară în cele din urmă. Soukup, care studiază jurnalismul la Universitatea Northern Illinois, consideră că progresele tehnologice îi vor ajuta pe anchetatori să identifice o locație specifică unde s-au dus Timmothy și mama lui înainte ca aceasta să fie găsită moartă. În aprilie 2019, Brian Rini, de 23 de ani, un fost condamnat, a fost acuzat de declarații false după ce a pretins că este Timmothy. Rini le-a spus polițiștilor că a evadat după ce a fost sechestrat timp de opt ani de traficanți de carne vie.

Dar afirmațiile lui au fost contrazise de testele ADN. Ulterior acesta a recunoscut că a mințit. Rini le-a spus agenților federali că a auzit despre caz la TV și a vrut să profite de situație pentru a scăpa de propria familie.

„Când a fost întrebat de ce a făcut asta, Rini a declarat că și-ar fi dorit să aibă un tată ca al lui Timmothy, pentru că, dacă ar fi dispărut, tatăl lui nu ar fi făcut nimic și ar fi continuat să bea”, a precizat agentul FBI Mary Braun.

Analiza criminalistică a stabilit că Fry-Pitzen a oprit mașina undeva în nord-vestul statului Illinois, probabil lângă o apă, după care s-a întors singură la Rockford, oraș în care se află hotelul în care a fost găsită moartă. Însă locația exactă încă nu a fost stabilită. Departamentul de poliție Aurora a percheziționat zona după dispariția lui Timmothy, dar nu a descoperit nimic. După câteva luni nu s-a mai făcut niciun progres în cazul dispariției copilului. Într-un comunicat recent, poliția a spus că se fac în continuare cercetări. „De-a lungul anilor, poliția a primit și a investigat mai multe piste și teorii. Din păcate, niciuna dintre acestea nu a dus la localizarea lui Timmothy”, se precizează în comunicat.