În România, la 10 luni după ce un bărbat și-a pierdut viața, după ce a fost ținut la pământ de jandarmi, situația este cu totul alta.

Cazul din România asemănător cu cel a lui George Floyd

În România există un caz asemănător cu cel al lui George Floyd. Totuși, în timp ce în SUA oamenii cer dreptate, iar polițistul a fost arestat și acuzat de omor de gradul al treilea. În România la 10 luni după deces există un singur vinovat.

Pe 19 iulie 2019, Ioan Csapai care se afla într-un parc din Vatra Dornei a fost imobilizat de jandarmi. Bărbatul de 55 de ani și-a pierdut viața după ce unul dintre jandarmi l-a ținut la pământ, iar altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă.

Într-o filmare realizată de un martor ocular se aude cum bărbatul neputicios strigă: Nu mai da!”.

El este deja țintuit de doi jandarmi care încearcă să-l imobilizeze. Oamenii stau și se uită, însă nu intervin.

La un moment dat apare și un al treilea jandarm, care merge să își ajute colegii. Cei trei jandarmi participă la imobilizarea bărbatului care este la pământ și strigă.

Unul dintre jandarmi are ambele mâini pe ceafa celui imobilizat și îi strigă:

“Stai jos!”. “Linişteşte-te şi stai acolo, jos, ţi-am spus!”.

Victima a fost încătușată post-mortem

La un moment dat, femeia jandarm se ridică şi vorbeşte la telefon pentru aproximativ 30 de secunde. După ce privește în jur, se duce spre bărbatul imobilizat scoate spray-ul paralizant şi aşteaptă. După ce colegul ei îi face semn, jandarmeriţa îndeaptă spray-ul spre fața bărbatului și pulverizează un jet direct în faţă.

Victima se mai mișcă aproximativ 30 de secunde, în timp ce unul dintre jandarmi continuă să îl apese pe cap, cu fața în pământ. Când victima nu se mai mișcă absolut deloc, jandarmii îl încătușează.

Csapai era inconştient, iar primul ajutor i-a fost acordat de un bărbat din parc, care a adus o sticlă de apă. El le-a spus jandarmilor să îl ude “oleacă, aşa, pe piept”. Bărbaatul a ajuns la spital în stop cardio-respirator. El a decedat în dimineața următoare.
Legiştii au ajuns la concluzia că bărbatul a suferit un infarct entero-mezenteric care a fost complicat de o peritonită generalizată.

Contraexpertiza a stabilit că jandarmii au avut legătură cu decesul

Familia a fost nemulțumită de verdict și a cerut o contraexpertiză la IML Iaşi. Rezultatul raportului a venit în februarie. Raportul a constat că între decesul bărbatului și modul în care au intervenit jandarmi există o legătură.

,,Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă” se arată în concluzia raportului de expertiză medico-legală.

Decesul “s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”.

Legiştii din Iaşi mai precizează că “decesul a survenit ca urmare a pulverizări cu spray iritant-lacrimogent, de la o distanţă de 20-30 de cm de faţa victimei, fapt ce a determinat asfixia acută, urmată de stop-cardiorespirator”.

Deși în urma plângerii penale depuse de familia lui Csapai,  Parchetul Militar Iași a fost deschis un dosar pentru a investiga intervenţia jandarmilor.  Doar jandarmerița  care a folosit spray lacrimogen a fost inculpată

Femeia a fost acuzată inițial pentru purtarea abuzivă şi de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. Procurorii au decis plasarea acesteia sub control judiciar. Totuși, după rezultatele noului raport, în februarie, procurorii au decis urmărirea penală  și au încadrat fapta la “loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

Avocatul  intenționează să solicite Parchetului să schimbe  încadrarea faptei din „lovituri cauzatoare de moarte” în “omor”. Iar după finalizarea acestui dosar, procurorii vor trebui să se ocupe și de cealaltă  plângere penală. Familia vrea ca şeful Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu, să fie cercetat pentru favorizarea făptuitorului şi de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.

Sursa: Libertatea.ro