Cate oua ar trebui sa mananci. Cantitatea recomandata pentru adulti si pentru copii

Data actualizării: 10/06/2025

Un ou are în jur de 186 mg de colesterol, ceea ce înseamnă cam 62% din doza zilnică recomandată, dar specialiștii spun că nu asta e problema. Corpul nostru își produce singur colesterolul, iar când începem să-l luăm din mâncare, corpul reduce producția proprie, deci balanta rămâne în echilibru.

Problemele de sănătate apar doar dacă nivelul total de colesterol trece peste limitele normale, de obicei din cauza unei diete dezechilibrate, cu grăsimi nesănătoase, obezitate, sedentarism și stres cronic.

Ouăle, în special galbenusul, au fost multă vreme acuzate pe nedrept

Galbenușul este partea care conține colesterolul, dar și multe substanțe nutritive importante. Albușul, în schimb, este bogat în proteine. De aceea, unii nutriționiști recomandă să limităm consumul de gălbenușuri la 6 pe săptămână, deși nu există dovezi ferme că o cantitate mai mare ar fi periculoasă pentru o persoană sănătoasă.


Studiile recente arată că ouăle pot avea chiar efecte benefice:

Citește și:
  • Cresc nivelul de colesterol „bun”
  • Nu influențează colesterolul „rău” dacă sunt gătite corect
  • Măresc nivelul de antioxidanți din sânge

„Dacă nu depășim cantitatea de 3 ouă pe zi, nu avem de ce să ne facem griji pentru sănătatea noastră.”

Dar e important ca aceste ouă să fie gătite sănătosfără prăjeală în ulei sau combinații cu bacon ori brânzeturi grase. Aceste alimente aduc grăsimi și calorii în plus, care chiar pot dezechilibra alimentația.

Un ou aduce aproximativ 80 de calorii, 5 grame de grăsime și 6 grame de proteine. Asta înseamnă că trebuie să le integrăm echilibrat în meniul zilnic. De exemplu, dacă la prânz mâncăm deja carne sau alte proteine, dimineața ne putem limita la un singur ou, fără să simțim că ne lipsește ceva.

„Echilibrul este cheia.”

Consumul ouălor trebuie făcut cu cap, mai ales în combinație cu alte alimente. Nutriționiștii avertizează că nu e bine să le mâncăm alături de produse grase precum bacon sau brânzeturi prăjite, pentru că asta adaugă un aport mare de calorii și grăsimi saturate. Aceste combinații pot deveni riscante, mai ales dacă sunt consumate des.

Cele mai recomandate metode de preparare sunt cele care nu presupun prăjirea în ulei:

  • Ouăle fierte (moale sau tare)
  • Ouăle posate
  • Ouăle coapte
  • Ouă gătite în avocado
  • Omleta cu puțin ulei de măsline
  • Ouă ochiuri cu un strop de ulei de măsline

Când vine vorba de copii, ouăle sunt nu doar permise, ci chiar indicate.

„Ouale sunt recomandate pentru copii întrucât calitatile lor nutritionale asigura dezvoltarea armonioasa a acestora.”

Conform specialiștilor, un ou pe zi este perfect normal pentru un copil, fără riscuri pentru sănătate. Ba chiar, spun ei, un consum regulat poate aduce beneficii clare în creștere și dezvoltare.

„Specialistii sustin ca, in cazul copiilor, un ou pe zi, respectiv 7 oua pe saptamana, nu afecteaza cu nimic sanatatea copiilor. Mai mult decat atat, consumul regulat de oua in cazul copiilor este chiar benefic.”

Toate aceste informații vin să repare imaginea oului în alimentație, după ce ani de zile a fost considerat dușmanul numărul unu al colesterolului. Realitatea este că oul este un aliment complet, accesibil și foarte valoros din punct de vedere nutritiv – atâta timp cât este consumat cu măsură și preparat corect.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨