Reclamă

Președintele Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a forțelor care urmează să fie trimise în Ucraina.

De asemenea, a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem” pentru a apăra teritoriul rus, stârnind îngrijorări în întreaga lume.

Dar, ca și în cazul avertismentelor anterioare, analiștii sugerează că acțiunile sale ar trebui probabil interpretate ca un avertisment către alte țări de a nu escalada implicarea lor în Ucraina, mai degrabă decât să semnaleze orice dorință de a folosi arme nucleare.

Armele nucleare există de aproape 80 de ani și multe țări le văd ca un factor de descurajare care continuă să le garanteze securitatea națională.

Câte arme nucleare are Rusia?

Pixabay

Toate cifrele pentru armele nucleare sunt estimări. Dar, conform Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare – dispozitivele care declanșează o explozie nucleară. Deși acestea includ aproximativ 1.500 care sunt retrase și urmează să fie demontate.

Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice sau rachete. Care pot fi vizate pe distanțe lungi. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.

Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puțin distructive, pentru utilizare la distanță scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare.

Dar asta nu înseamnă că Rusia are mii de arme nucleare cu rază lungă de acțiune pregătite.

Experții estimează că aproximativ 1.500 de focoase rusești sunt în prezent „dislocate”. Adică amplasate la baze de rachete și bombardiere sau pe submarine pe mare.

CITIȚI ȘINicolae Ciucă a reacționat după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială! Oficialul este îngrijorat

Cum se compară acest lucru cu alte țări?

Nouă țări au arme nucleare: China, Franța, India, Israel. Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, SUA și Marea Britanie.

China, Franța, Rusia, SUA și Marea Britanie se numără, de asemenea, printre cele 191 de state semnatare la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Conform acordului, ei trebuie să își reducă stocul de focoase nucleare. Și, teoretic, se angajează să le elimine complet. Și a redus numărul de focoase stocate în acele țări începând cu anii 1970 și 80. India, Israelul și Pakistanul nu s-au alăturat niciodată TNP. Iar Coreea de Nord s-a retras în 2003.

Israelul este singura țară dintre cele nouă care nu și-a recunoscut niciodată în mod oficial programul nuclear. Dar este larg acceptat că are focoase nucleare.

Ucraina nu are arme nucleare. Și, în ciuda acuzațiilor președintelui Putin, nu există nicio dovadă că a încercat să le achiziționeze.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro