Ne aflăm în plin sezon estival al vacanței de vară, însă românii nu se pot bucura prea mult din cauza valului de scumpiri din ultima perioadă.

Prețurile au explodat enorm de mult, chiar și la mâncare. La restaurantul „La Cocoșatu”, din Capitală, scumpirile se țin lanț, mai ales dacă vrei să îți comanzi preparatele la domiciliu. 

Scumpirile din ultima perioadă au fost resimțite din plin de oameni de rând, mai ales în domeniul alimentar. Nici unul dintre cele mai populare produse culinare din România, micii, nu au scăpat de scumpiri masive.

Anul trecut, un mic costa 3 lei în piața Obor din Capitală. Pe de altă parte, în restaurante, o porție de mici și cartofi ajunsese să coste aproximativ 40 de lei, iar în supermaket, preţul ajungea și la 20 de lei caserola.

Anul acesta, însă, la restaurantul „La Cocoșatu” poți cumpăra un mic cu aproape 6 lei, dublu față de anul trecut. Chiar și așa, oamenii se înghesuie să cumpere celebrul preparat, împreună cu un pahar de bere rece, scrie Gândul.

Alimentele mult mai scumpe, salariile au rămas la fel de mici

Comisia Europeană a realizat o analiză în urma căreia s-a ajuns la concluzia că în România au crescut prețurile pentru alimentele de bază cu 15,5% în medie. Cu toate astea, există și unele produse care au înregistrat o scumpire cu 40%.

Deși în România trebuie să scoți din buzunar mai mulți bani pentru alimentele de bază decât în Franța, Italia sau Spania, iată că salariile sunt mult mai mici în țara noastră decât în altele din Europa.

În România, salariul minim net este de 364 de euro, echivalentul a 1,743 de lei, în timp e în Franța este de 1.603 euro, în Italia de 920 de euro, iar în Spania 764 de euro.