Noi scumpiri au venit odată cu data de 1 august.

Veștile rele nu se termină pentru cetățeanul român, care va trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a-și plăti viciile. Și cum asta nu e tot, mai multe modificări ale Codului Fiscal au intrat în vigoare începând de astăzi. 

Începând de astăzi au intrat în vigoare noile modificări ale Codului Fiscal. Ele prevăd: creșterea impozitului pentru veniturile mari din jocurile de noroc, contractele part-time ale salariului minim pe economie și creșterea accizelor la băuturi alcoolice și tutun.

Prețurile la tutun, în creștere

Ordonanța 16 din 15 iunie 2022 aduce noi modificări în Codul Fiscal. Astfel, începând de astăzi crește nivelul accizei totale pentru țigări. Se poate observa o creștere de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete.

„Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023 inclusiv;

pixabay

b) 12% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024-31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025”, apare în Ordonanţa Guvernului.

Pâinea, următorul aliment care va suferi scumpiri

Veștile proaste nu se opresc aici. Ministrul Agriculturii a anunțat că pâinea este alimentul care va suferi scumpiri în perioada următoare. Acest lucru se întâmplă din cauza recoltelor tot mai costisitoare de grâu.

social media

,,Deci avem pâine, vom mânca, vom mânca din pâinea românilor și o să dăm și la alții. Referitor la precipitații, sigur că este îmbucurător că a apărut acest front de ploi în diferite zone ale țării.

Ajută în primul rând pentru plantele care sunt în vegetație, pentru că încă sunt multe culturi în vegetație. Nu trebuie să intrăm, în momentul în care vedem că avem grâu, să ne gândim apoi la ce preț vom avea, pentru că creăm o stare de disconfort în societate. (…)

social media

Nimeni la ora actuală nu poate să spună cu cât va crește prețul pâinii, pentru că nu cunosc, niciunul nu cunoaște la această dată dacă se vor modifica elementele componente ale costului de producție.

Vom avea și produse din panificație, din grâul nostru obținut cu efort de către fermierii români, într-un an capricios, unde seceta a mușcat din producție”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit antena3.ro.