Reclamă

1. Rasa Cane Corso – ce trebuie să știi despre Cane Corso?

Dacă ești tentat să aduci în familie un Cane Corso, trebuie să știi, mai întâi, câteva informații despre rasă și istoricul ei. De unde provine, așadar, rasa Cane Corso?

Cane Corso este o rasă de câini cu o istorie adânc ancorată în istoria veche a Peninsulei Italice, fiind cunoscută și sub numele de Mastiff Italian sau Cane di Macellaio. Cane Corso atinge la maturitate o greutate cuprinsă între 40-50 kg și o înălțime de până la 60 – 70 cm, iar speranța de viață este de 10, maxim 12 ani. O prietenie destul de lungă pe care ți-o poate oferi acest câine.

Deși rasa s-a aflat în pericolul de a dispărea undeva prin secolul XX, s-au făcut eforturi mari pentru a păstra legendarul Cane Corso. Se crede că la originea apariției rasei a stat un urmaș al Moloss-ului de Epir, canis pugnacis, un câine masiv, folosit de trupele romane în război și chiar și în arene, la luptele dintre câini.

Acești câini erau extrem de agresivi, puternici și determinați, fiind perfecți pentru astfel de ocupații. Istoria Cane Corso se duce și mai departe, în secolul XIV unde se crede că au existat, fiind folosiți în activitățile agro-pastorale de locuitorii din sudul Italiei.

“Cane Corso” de atunci era un câine versatil și adaptabil, un bun paznic al turmelor, un neînfricat în fața prădătorilor, un asistent de încredere la vânătoare, protector al familiei, ogrăzilor și pământurilor. Nu-i de mirare că oamenii nu l-au lăsat să dispară!

Cum arată un Cane Corso?

Câinele din rasa Cane Corso este impunător și musculos, cu un corp bine reliefat și proporționat și are o notă atletică, fiind asemănător Mastiffului. Capul îi este mare și lat, iar ochii rotunzi, medii și plasați la distanță. Cane Corso are buzele și nasul negre, dar există și exemplare cu nasul și buzele de culoare gri, mai închise cu o nuanță decât blana. Este cazul exemplarelor de culoare gri/albastră.

Cane Corso are o înfățișare ușor gânditoare datorită frunții și arcadelor pentru sprâncene proeminente, iar urechile sunt orientate spre înainte natural. În cazul acestei rase, se practică cupajul sau tăierea urechilor în forma unui triunghi echilateral și scurtarea cozii la o treime din întreaga lungime.

Unele țări interzic, însă, aceste proceduri, iar acolo unde sunt permise trebuie să fie întotdeauna efectuate de către medicul veterinar. Părul unui Cane Corso este scurt și fin, aderent la corp și foarte lucios. Culoarea câinilor din această rasă poate fi și cafenie sau roșie ori în alte varietăți de culori.

2. Cât de periculos este un Cane Corso? Personalitate, comportament și temperament

Deși sunt incluși pe lista cu rase potențial agresive, unele țări chiar limitând (Elveția, Bavaria, Brandenburg și Liechtenstein) sau interzicând (cantonul elvețian Geneva) deținerea câinilor din această rasă, temperamentul unui Cane Corso este determinat de dresaj și de stăpân, mai exact de atitudinea și comportamentul lui în relația cu câinele.

La bază, Cane Corso sunt niște câini calmi, echilibrați și afectuoși, dar care au nevoie să le fie stimulate aceste trăsături. Sunt, de asemenea, câini de pază excelenți, care nu se vor da niciodată în lături de la a-și proteja familia în care trăiesc. Aici trebuie să fii puțin cu grijă, pentru că tocmai acest lucru le aduce reputația de câini periculoși. În cazul în care ai un Cane Corso, trebuie să fii atent la ce i se transmite, pentru că nu va ezita să reacționeze dacă simte că stăpânul îi este amenințat.

Câinele trebuie să fie supravegheat în prezența străinilor. Fiind un câine de pază, nu tolerează străinii pe teritoriul lui. În această categorie de “străini” se încadrează și alte animale. Dacă este obișnuit, însă, încă de mic cu alți câini sau pisici, va trăi liniștit cu ele. Poți lua asta în considerare în cazul în care mai ai deja un câine.

În general, Cane Corso sunt rezervați și nu vor ataca niciodată fără motiv. Și în relația cu copiii, această rasă trebuie să fie supravegheată. Au o forță incredibilă, de aceea nu este recomandat să fie lăsați singuri în preajma copiilor mici. Îi pot accidenta fără voie, chiar și prin gesturi de joacă. Asta nu înseamnă că ei nu iubesc copiii. Din contră, sunt jucăuși și docili în preajma lor. Dacă este dresat așa cum trebuie, poți avea în Cane Corso un prieten de nădejde!

3. Cane Corso – Condiții de viață, îngrijire și sensibilitate la boli

Un Cane Corso nu este atât de pretențios pe cum pare. Trebuie să știi că nu suportă frigul, iar bolile la care este predispus și care pot avea un impact semnificativ asupra lui sunt displazia de șold și cea de cot, torsiunea gastrică, problemele oculare și afecțiunile pielii. Mișcarea este importantă pentru menținea sănătății oaselor și articulațiilor, la fel și un regim echilibrat.

Exercițiile sunt utile, dar ai grijă cu treptele – câinii mari nu ar trebui să urce prea des scările. Trebuie să te îngrijești de ochi lor, adesea sensibili, și să îi ferești de umiditate redusă, aer condiționat și ventilatoare.

Cane Corso se simte cel mai bine într-o curte largă, bine împrejmuită, în care poate să alerge și să fie responsabil. Orașul nu este chiar locul lui preferat din această lume. Este un câine rezistent la efort și ceva mai dispus în activități decât ruda lui Mastiff.

În ceea ce privește îngrijirea, nu are nevoie de periaj zilnic, fiind suficient să-l perii o dată la câteva zile pentru a elimina firele de păr căzute. Îl poți chiar tunde în perioada de năpârlire. Baia nu este necesară nici ea prea des, doar în cazul în care câinele este foarte murdar și atunci se face cu un șampon delicat.

În ceea ce privește îngrijirea dinților, îi poți da produse uscate pentru ros sau poți cere sfatul medicului veterinar în legătură cu gustările speciale pentru îngrijirea dinților.

Dacă vorbim de mâncare pentru un Cane Corso, este cunoscut faptul că orice câine, din orice rasă, are nevoie de hrană de calitate încă de când este pui. Chiar mai mult atunci, pentru că este în creștere și îi trebuie un start sănătos. Este important să nu îi schimbi mâncarea brusc în cazul în care l-ai luat de la canisă, ci să faci asta treptat, până ce el se obișnuiește cu ceea ce vrei tu să îi dai.

Dacă ți se pare potrivit ce mânca până atunci și medicul confirmă faptul că este în regulă, mergi pe același tip de hrană. În cazul câinilor mari, proteinele de proastă calitate pot duce la o creștere mult prea rapidă și, implicit, la probleme cu oasele și articulațiile. De aceea, este important să îi dai hrană special concepută pentru juniori de talie mare. Hrana uscată de calitate poate fi o variantă pentru puiul de Cane Corso.

Tot medicul veterinar te poate sfătui în a alege dintre hrana uscată, hrana umedă și dieta BARF, despre care se discută tot mai mult în ultima vreme și care presupune alimentația pe bază de carne crudă. Orice ai alege, hrănește-l după un program fix – asta te va ajuta și în obișnuirea lui de a-și face nevoile afară. Puii își fac nevoile imediat după ce mănâncă, după ce beau apă, după ce se trezesc sau după ce au un moment de joacă. Așa vei ști când trebuie să-l duci la toaletă. Nu uita să te asiguri că patrupedul are mereu apă proaspătă la dispoziție.

Pentru un Cane Corso, dresajul este important. El trebuie făcut de cineva cu experiență, care știe cum să lucreze cu instinctul puternic de apărare al câinelui. Nu este recomandat ca un câine de companie pentru cei care nu au mai avut unul.

Va fi greu de controlat fără cunoștințe despre câini și fără răbdare, care s-ar putea să îi lipsească unui începător. Acesta este unul dintre aspectele pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a-ți lua un Cane Corso. Trebuie să te mai gândești la spațiu – nu este un câine care se simte în largul lui în apartament, la costuri, la momentele în care va trebui să-l lași singur și la timpul pe care ar trebui să i-l acorzi.

Totuși, dacă urmează să aduci acasă un pui de Cane Corso (mergi doar la crescători autorizați), ai nevoie de câteva lucruri esențiale. Iată care sunt acestea!

Venirea puiului de Cane Corso acasă – ce trebuie să ai pentru a aduce puiul acasă?

  • un loc doar pentru el, unde să aibă ceva pe care să doarmă (există culcușuri sau cuști pentru căței);
  • jucării – o minge și o jucărie pentru ros;
  • bolurile pentru mâncare și apă – de preferat din inox;
  • zgardă și lesă sau ham;
  • medalion de identificare care să conțină numele lui și numărul tău de telefon – în cazul în care cățelul se va pierde;
  • ustensile pentru îngrijire – perie pentru blană, clește pentru unghii, șervețele umede antibacteriene pentru căței, covorașe absorbante, șampon;
  • soluții pentru îndepărtarea mirosurilor de urină, mai ales la început, când patrupedul nu este obișnuit să-și facă nevoile afară;
  • mâncare;
  • pungi pentru excremente – necesare pentru plimbările în afara casei;
  • un veterinar bun pentru a continua vaccinurile, deparazitările și controalele de rutină

Nu este atât de ușor cum pare să ai un cățel. Uneori este o adevărată provocare, mai ales în cazul raselor mai dificile, însă, dacă ai răbdare, ești consecvent și îi dedici din timpul tău, lucrurile vor fi în favoarea ta și spre binele prietenului blănos. Nu uita să ceri ajutor ori de câte ori ai nevoie, indiferent că apelezi la veterinar sau la cineva specializat în dresaj.

Nu-ți fie teamă să întrebi. S-ar putea să afli unele lucruri la care nu te-ai fi gândit în mod normal, dar care sunt extrem de importante – cum ar fi faptul că ciocolata, usturoiul sau ceapa sunt toxice pentru căței indiferent de rasă sau că pâinea este contraindicată. Sunt lucruri minore, dar care pot influența sănătatea patrupedului tău. La urma urmei, îți dorești un Cane Corso sănătos și fericit!

Așadar, ia în considerare toate aceste lucruri și ai grijă de micul tău prieten blănos sau marele, în cazul unui Cane Corso. Gândește-te la toate aspectele și apoi decide dacă este o rasă potrivită pentru tine și stilul tău de viață. Nu vei avea un câine, vei avea un prieten pentru cel puțin 10 ani de acum încolo!


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro