Astăzi este prăznuită Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe data de 23 septembrie, Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, un eveniment despre care tradiția spune că este o minune. Există trei zămisliri despre care se vorbește în creștinism. Mai exact, Sfânta Ana, cea care o aduce pe lume pe Fecioara Maria, Elisabeta pe Înaintemergătorul Ioan Botezătorul și cea a Născătoarei de Dumnezeu. 

Ce semnificație are sărbătoarea de astăzi

Se spune că Prorocul Maleahi a fost cel care i-a vestit Elisabetei că va avea un copil, deși avea o vârstă înaintată. Sfântul a fost trimis de Dumnezeu, dar Sfântul Zaharia nu a crezut în minunea care urma să aibă loc.

Înainte cu șase de Bunavestire a Maicii Domnului, Sfântul Arhanghel Gavriil i se arată Elisabetei și îi spune că va avea un fiu, care va urma cuvântul lui Dumnezeu.

Zaharia va fi mut până la nașterea fiului său, iar atunci când trebuie să aleagă numele moștenitorului, scrie pe o tăbliță că își dorește să se numească Ioan. Cu toate acestea, în neamul său nu exista nimeni cu acest nume.

( CITEȘTE ȘI: Cea mai puternică rugăciune pentru dependențele din viața ta. Rostește-o cu credință și vei scăpa de ele )

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Sfinţii Mucenici Andrei, Ioan, Petru şi Antonie;
  • Sfânta Muceniţă Raida, fecioara (†308);
  • Sfintele Cuvioase Xantipa şi Polixenia;
  • Sfântul Mucenic Nicolae Pantopolitul;
  • Sfântul Mucenic Ioan din Conita.
Calendar ortodox, vineri, 23 septembrie. Sărbătoare importantă astăzi. Ce mare sfânt este pomenit astăzi
Pixabay

Tropar la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
Glasul al 4-lea

Ceea ce mai înainte erai stearpă şi neroditoare, veseleşte-te; că iată ai zămislit pe Sfeşnicul Soarelui, Cel Ce va să lumineze toată lumea care pătimea cu nevederea. Dănţuieşte Zaharia cu îndrăzneală strigând: Prooroc Celui Preaînalt este cel ce are să se nască.

Condac la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Se veseleşte luminat Marele Zaharia, cu Sfânta Elisabeta soţia sa cea întru tot mărită, după vrednicie zămislind pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul, pe care Arhanghelul l-a binevestit bucurându-se. Iar noi oamenii după vrednică datorie îl cinstim, ca pe un tăinuitor al darului.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.