În fiecare an la data de 20 septembrie în Biserica Ortodoxă sunt sărbătoriți Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist.

Cine au fost Sfinții Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist?

Sfântul Eustatie a fost general al armatei romane în vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de primirea Sfântului botez, numele său era Placid. Într-o zi, când se afla la vânătoare, a gonit un cerb.

Acesta a zărit în coarnele acestuia Crucea Mântuitorului și a auzit un glas de la aceasta:

„Placide, pentru ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstesti fara sa stii, prin lucrarile tale cele bune”.

CITEȘTE ȘI: Calendar ortodox, luni, 19 septembrie. Mai mulți sfinți sunt prăznuiți astăzi

La scurt timp după această minune, Placid, soția sa și copiii s-au botezat. Aceștia au primit numele de: Eustatie, soția lui, Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez a mers la locul unde Dumnezeu i s-a arătat pentru a-I mulțumi și pentru a auzi glasul Mântuitorului care ii vestește ca va lua moarte mucenicească.

Sursa: Social Media

O perioadă de timp s-a retras din armată, dar a revenit la insistențele Împăratului Traian.

Acesta voia să iasă învingător în lupta cu barbarii, ceea ce s-a și întâmplat. Traian a murit, iar la conducerea tronului a venit Împăratul Adrian care i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a fost refuzat, împreună cu familia sa a fost aruncat în fața fiarelor, văzând că animalele nu le fac niciun rău, familia a fost aruncată într-un cazan de aramă încins și scoși după trei zile nearși.

Conform documentelor bisericești, părticele din moaștele Sfinților Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist, făcători de minuni si ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi în anul 1840 de un credincios din Capitală Mihai Zidaru, de la Baia (judetul Suceava) prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).

De atunci, bucățelele din moaștele sfinților sunt păstrate la biserica Iancu Vechi-Matasari și venerate cu sfințenie.