Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 19 septembrie pe Sfântul Mucenic Dorimedont şi cei împreună cu dânsul, despre care se spune că a îndurat chinuri cumplite, pentru a-și apăra credința. 

Cine a fost Sfântul Mucenic Dorimedont

Sfântul Mucenic Dorimedont era un consilier important în vremea împăratului Probus, cel care era împotriva răspândirii creștinismului. Sfântul prăznuit astăzi îl vizita constant pe Sfântul Trofim, cel care căzuse victimă, după ce a spus că nu va renunța la credință, indiferent de tortura la care va fi supus.

Ulterior, și Sfântul Mucenic Dorimedont a recunoscut că este creștin, așa că împăratul l-a supus și pe el la chinuri greu de imaginat. Se spune că a jupuit și i-au fost scoși dinții. Din ordinul împăratului, a fost aruncat animalelor sălbatice. Credința i-a salvat, ca mai apoi să fie salvați de guvernatorul statului.

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Sfântul Mucenic Ianuarie, episcop de Benevent;
  • Sfântul Ierarh Teodor;
  • Sfinţii Cuvioşi Teodor, David şi Constantin;
  • Sfânta Muceniţă Suzana.

( CITEȘTE ȘI: Rugăciunea de dimineață care te va ajuta să ai o zi ușoară și liniștită. Iată ce trebuie să rostești )

Calendar ortodox, luni, 19 septembrie. Mai mulți sfinți sunt prăznuiți astăzi Pixabay

Troparul Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont
Glasul al 8-lea

Dumnezeu Cel Lăudat în Treime a preamărit treimea mucenicilor; pe Sfântul Trofim, pe Sfântul Savatie şi pe Sfântul Dorimedont; căci, întru Dânsul crezând, au surpat pe vrăjmaşul. Prin rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi.

Condacul Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont
Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca unul ce eşti întărire nevoitorilor şi reazem al dreptei credinţe, Biserica cinsteşte şi laudă nevoinţa ta cea luminată, pururea pomenite, pătimitorule, viteazule Mărite Mucenice Trofim. Împreună cu cei ce s-au nevoit cu tine, fericite, cere milostivire pentru cei ce te laudă pe tine, ca unul ce eşti nebiruit.