Astăzi este prăznuit Sfântul Apostol Toma.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an, pe data de 6 octombrie, pe Sfântul Apostol Toma, cunoscut în tradiția creștină ca unul dintre cei 12 ucenici, care au luat Cina cea de Taină. Se spune că Sfântul Apostol Toma s-a numărat printre cei care au creștinat mulți păgâni. 

Cine a fost Sfântul Apostol Toma

În tradiția creștină, Sfântul Apostol Toma a fost supranumit Geamănul. Pescar de meserie, sfântul prăznuit astăzi a fost printre puținii, care au încurajat învierea lui Lazăr, atunci când Iisus Hristos a fost amenințat de iudei.

La fel de cunoscute sunt și faptele sale de la Cina cea de Taină. Se spune că Sfântul Apostol Toma a îndrăznit să în întrebe pe Iisus Hristos care este Calea, atunci când i s-a răspuns că adevărul suprem se ascunde în credință.

Cărțile sfinte spun că la prima arătare a Mântuitorului. Sfântul Apostol Toma nu a avut credință, dar mai apoi i s-a arătat Iisus Hristos, care i-a spus să îl urmeze.

La scurt timp după Cina cea de Taină, Sfântul Apostol Toma a fost cel care a făcut cunoscut cuvântul lui Dumnezeu în mai multe zone, cei mai mulți oameni fiind păgâni, dar a și încurajat viitorii preoți să își urmeze vocația.

Astăzi, mai sunt pomeniți:

  • Sfânta Muceniță Erotiida;
  • Sfântul Mucenic Macarie din Chios.

( CITEȘTE ȘI:  Cea mai puternică rugăciune pentru dependențele din viața ta. Rostește-o cu credință și vei scăpa de ele

Calendar ortodox, joi, 6 octombrie. Ce mare sfânt este pomenit astăzi. Orice bun creștin trebuie să știe
Pixabay

Troparul Sfântului Apostol Toma
Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Toma
Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

De harul înțelepciunii plin fiind Apostolul lui Hristos și adevărată slugă întru pocăință, a grăit: Tu ești Dumnezeul meu și Domnul.

Distribuie

21 de ani, studentă la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Pasiunea pentru scris, curajul și dorința de a fi mereu conectată la actualitate au determinat-o să aleagă acest drum. Scopul ei este să profeseze în domeniul pe care l-a ales din băncile școlii. Își dorește să se promoveze și să se adapteze la schimbările presei.