Metabolismul nostru cuprinde complexul fizico-chimic prin prisma căruia substanțele organice ajung să fie sintetizate cu scopul eliberării energiei, a vitalității în esență. Proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si mineralele formează în organismul nostru un lanț structural care contribuie la funcționarea lui în parametrii optimi. Metabolismul este făcut să funcționeze asemenea unui „ceas elvețian”, riguros și totuși în anii pe care îi trăim, bolile lui devin din ce în ce mai dese.
De ce apar bolile metabolice
Dacă o verigă slabă apare în întregul ciclu funcțional al metabolismului nostru, acesta se îmbolnăvește. De exemplu, acumularea de mulți compuși organici, cum ar fi lipidele duc la apariția bolilor metabolice. Acestea sunt neurologice, hepatice, cardiace și țin chiar și de somatică.
Deși știința a ajuns departe în vremurile pe care le trăim, oamenii având acces la tot mai multă educație legată de sfera medicală,bolile metabolice ajung să fie în creștere. Totuși statisticile arată că aceste tipuri de îmbolnăviri apar cu precădere în țările cu un nivel de trai scăzut.
Printre principalele cauze de deces
Bolile metabolice sunt prezentate în medicina actuală ca putând fi ținute sub control prin tratamente, dar totuși numărul deceselor persoanelor care primesc aceste diagnostice este în creștere.
O echipă de profesori ai Universității Naționale din Singapore au realizat un studiu la nivel global legat de prevalența bolilor metabolice. Acest raport a monitorizat anual cauzele deceselor din peste 200 de state, pe o durată lungă. Astfel începând cu anii 2000 și până anul trecut, incidența bolilor metabolice este îngrijorătoare. Printre cele mai întâlnite condiții medicale de această natură care au dus la moarte sunt obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2. De asemenea colesterolul crescu sau ficatul gras nealcoolic au dus la deces.
Dintre toate, diabetul și obezitatea ajung să fie cele mai întâlnite și îngrijorătoare mai ales că sunt tot mai des întâlnite în cazul tinerilor și chiar al copiilor..
Potrivit Cell Metabolism, incidența diabetului a crescut în fiecare an cu 1,5%, mai ales în perioada pandemiei.
Deși în unele state se derulează programe speciale de informare și tratamente care să contracareze boala, rezultatele sunt sub limitele așteptărilor specialiștilor.
Obezitatea
Profesorii cercetători din Singapore au concluzionat după 20 de ani de studiu asupra 200 de state că obezitatea este cu adevărat un „ucigaș tăcut” . În opinia acestora, anii de viață sănătoasă pierduți din cauza obezității cumulează 160.2 milioane. Aceștia au cercetat asupra faptului că un individ care prezintă condiția obezității ajunge în unele cazuri să își scurteze viața și cu 15 ani.
În anul 2019, la nivel mondial au existat 5 milioane de decese din cauza obezității. De asemenea, colesterolul și complicațiile suferite din cauza acestuia a dus la moartea a 4,3 milioane de persoane.
Teoria cercetătorilor din Singapore este susținută și de un OMS. Un raport publicat în 2022 arată că peste 1,2 milioane de decese au fost înregistrate din cauza obezității și a complicațiilor cauzate de aceasta.
Nu avem educație medicală și nutrițională – concluzia specialiștilor
Cifrele alarmante i-au determinat pe analiști să considere că mai ales în țările cu un nivel de trai scăzut, nu există suficientă educație medicală și nutrițională. Aceasta trebuie să pornească încă din copilărie, insuflând celor mici „normalitatea” de a consuma hrana cea mai puțin procesată ca fiind cea sănătoasă.
De asemenea, mișcarea este elementul indispensabil pentru organism susțin cercetătorii din Singapore, autori studiului respectiv. Încă din copilăria mică, noua generație trebuie să fie educată în această direcție.