Vei găsi, de asemenea, informații legate de condițiile de viață și îngrijire corespunzătoare acestei rase – tot ce trebuie să știi despre Bichonul Maltez. Poate, la final o să vrei și tu unul. Sau încă unul.
1. Bichon Maltez – ce trebuie să știi despre Bichonul Maltez?
Bichonul Maltez este, așa cum spuneam, una dintre cele mai vechi rase de câini și un membru al familiei Bichon din zona Mediteranei. Un lucru care-l leagă de acel loc este faptul că a fost câinele de companie al Guvernatorului roman al Maltei, Publius, din secolul I AD.
Se crede că, de-a lungul istoriei, Bichonul a fost câinele regalității și nobilimii, fiind imortalizat până și în tablourile unor regi și regine, printre care și Regina Elisabeta I. Cea mai sumbră legendă legată de acest câine este povestea Reginei Maria a Scoției, despre care se spune că în momentul în care a fost decapitată, ea avea un Maltez sub fustă.
Dovezi care să ateste că rasa este una dintre cele mai vechi s-au găsit și în Egipt și Grecia și datează încă din epoca faraonilor. Statuete care reprezentau această rasă au fost găsite în mormântul lui Ramses al II-lea – al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat.
În ciuda numelui, originile acestui câine nu sunt în Malta, așa cum s-ar crede, nefiind găsite dovezi care să ateste acest lucru. Rasa a apărut în Marea Britanie pentru prima dată în timpul lui Henric al VIII-lea, devenind rasa preferată a regilor, aristocrației și nobililor. Așa cum spuneam la început, istoria spune multe despre el. Nu este de mirare că este atât de bun prieten cu omul și că adoră să fie răsfățat.
2. Bichon Maltez – condiții de viață, îngrijire și sensibilitate la boli
Bichonul Maltez, așa cum îl știe toată lumea, este un câine de apartament, fără prea mari standarde. Numele de Maltez sau Maltese se trage din vocabularul semitic, de la „màlat”, care înseamnă „port”.
La maturitate, un Bichon Maltez atinge o înălțime de 20 – 25 cm și o greutate de la 2 la 3,5 kg. În general are culoarea albă și este destul de longeviv. Poate trăi până la 12, chiar 15 ani. În ceea ce privește reproducerea, deși mică, femela de Bichon Maltez adult poate aduce pe lume de la 1 la 3 pui la o naștere. Au fost cazuri în care au fost și mai mulți de 3.
Cățeii din această rasă pot fi recunoscuți ușor după blana de un alb imaculat, moale și pufoasă, dar și după fața amuzantă, cu ochi mici și negri acoperiți de păr. Corpul Bichonului este compact, cu oase mici și robust, puțin mai lung decât înalt. Craniul este ușor rotunjit, botul scurt, iar pieptul adânc.
Este un câine mic, dar pe cât de mic, pe atât de energic. Este atașat de stăpân și foarte loial pe toată durata vieții lui, însă viața cu el nu este doar lapte și miere, pentru că doza de individualitate și încăpățânare pe care o are poate să dea bătăi de cap uneori. Bichonul Maltez este un câine independent, curios, curajos și alert.
Poate fi destul de gălăgios dacă simte că ceva sau cineva intră pe teritoriul lui. Nu prea se împacă el bine cu străinii, însă iubește familia în care trăiește și pe apropiații ei.
Bichonul Maltez este un cățel care are nevoie de îngrijire atentă. Asta înseamnă o toaletare intensă, pentru că are o blană predispusă la încâlcire. Trebuie să fie periat des și îmbăiat o dată la 2-3 săptămâni. Dacă vrei să-ți ușurezi munca, îl poți tunde la perioade scurte de timp. Bichonul Maltez are, de asemenea, nevoie să îi fie îngrijite urechile și ochii.
Părul care îi crește în canalul auditiv trebuie eliminat, iar cel pe creștet tuns, pentru a nu-i intra în ochi. Unii proprietari aleg să-l prindă, însă cu urechile poate fi mai dificil. Dacă simți că nu te descurci, mergi la veterinar sau la salon. Îți poți „răsfăța” Bichonul Maltez cu tunsori care mai de care, dar învață-l înainte să accepte să fie îngrijit și să vadă asta ca pe o experiență chiar plăcută. Altfel, va fi destul de greu când el se agită și nu se lasă atins. Unghiile și dinții au la fel de mare nevoie de atenție.
Pentru dinți poți folosi pastă specială, iar pentru unghii, un clește pentru animale. Deși are atât de mult păr, Bichonul Maltez năpârlește foarte puțin spre deloc, fiind potrivit pentru persoanele alergice.
Dacă ai sau urmează să ai un Bichon, trebuie să știi și câte ceva despre alimentație. Un Bichon Maltez, ca oricare alt câine, are nevoie de hrană de calitate, mai ales în primele luni de viață, atunci când este în creștere. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să mănânce mult. Din contră. Fiind atât de mic, va mânca puțin.
Pentru un pui în creștere, 300 de calorii ar trebui să fie suficiente. Scazi, apoi, pe parcurs, până când ajunge la maturitate. Atunci sunt suficiente 200 de calorii. Puii până în 6 luni vor mânca de 3-4 ori pe zi, urmând ca, imediat ce împlinesc vârsta de 6 luni, porțiile să fie reduse la două pe zi.
Trebuie să eviți supraalimentarea. Pentru un cățel de talia lui, greutatea peste medie poate fi o adevărată problemă. În cazul în care se mai confruntă și cu alte afecțiuni, nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Așadar, fără gustări între mese și fără cantitate dublă pentru că „mai cere”.
În ceea ce privește tipul de hrană, poți apela la hrană uscată special concepută pentru cățeii de talia lui, dacă și medicul veterinar spune că este în regulă așa. El știe cel mai bine ce necesități are fiecare rasă în parte și ce are sau nu voie să mănânce un Bichon Maltez. La fel și cu gustările sau dietele.
Nu alege să îi dai ceva doar pentru că vrei să îl răsfeți și crezi că poate fi cea mai bună mâncare pentru un Bichon Maltez. Câinii nu au nevoie de hrană diferită, așa cum au oamenii. Dimpotrivă, schimbarea hranei poate crea un dezechilibru în organism, care să ducă la probleme cu stomacul.
Mergi pe varianta de hrană cu care ai început, de preferat să fie aceeași firmă. Nu îi da nici suplimente alimentare dacă nu are neapărată nevoie și dacă medicul nu îți recomandă asta. Evită, de altfel, mâncarea gătită, dulciurile, mai ales ciocolata, ceapa și usturoiul. Sunt toxice pentru căței și pot provoca probleme.
Legat de dresajul unui Bichon Maltez, nu ar trebui să fie prea greu, nici măcar pentru un stăpân începător, pentru că Bichonul este un câine dornic să învețe, inteligent, care poate executa destul de ușor anumite comenzi. Te poți folosi de clicker și recompense pentru a-l ajuta să facă asocieri. Să știe că atunci când aude sunetul clicker-ului, ceva bun se va întâmpla – va primi o recompensă. Pe lângă dresaj, un Bichon are nevoie de iubire, timp și răbdare.
Micul Bichon este și el predispus la anumite afecțiuni, cele mai frecvente fiind afecțiunile urechilor și pielii, datorate blăniței pretențioase. Poate avea, de asemenea, probleme cu ochii din cauza genelor lungi. De aceea îngrijirea Bichonului este atât de importantă.
El se mai poate confrunta cu căderea dinților, cataracta, alergiile sau problemele digestive. Poate dezvolta chiar probleme cu genunchii din cauza taliei mici pe care o are. Aici este responsabilitatea ta să nu îl îngrași. Poți observa dacă Bichonul are probleme cu rotula în jurul vârstei de 6 luni, atunci când va începe să șchiopăteze și va refuza să își lase greutatea pe piciorul respectiv.
Tot la această vârstă, cățelul poate fi „în călduri”, iar la femelele Bichon apare menstruația. Ea durează o săptămână sau chiar două, uneori de două ori pe an. Vei observa atunci că va fi vulnerabilă și fără energie.
Tot din cauza taliei mici, Bichonul nu este recomandat familiilor cu copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, dar nu pentru că ar fi o problemă în relația dintre ei, ci pentru faptul că fiind foarte mic, poate fi rănit ușor. Copiii nu vor ști cum să se comporte cu el, confundându-l adesea cu jucăriile, iar el nu va înțelege că este, de fapt, o joacă și va încerca să agațe sau să ciupească. Se poate înțelege bine, în schimb, cu copiii mai mari, care n-au o problemă cu energia lui și știu ce să facă să nu-l deranjeze. Bichonul poate deveni chiar arțăgos uneori.
Pentru a-l ajuta să-și consume energia, scoate-l la plimbare. Nu va avea nevoie decât de jumătate de oră de mișcare pe zi în aer liber. Dacă ai timp mai mult, îl poți plimba mai mult. El va fi fericit oricum.
Ce este important de știut în cazul acestei rase, este faptul că Asociația Americană a Bichonului Maltese nu recomandă să aduci puiul acasă sub vârsta de 12 săptămâni. Dacă este mai mic de atât, poate fi stresat de schimbarea mediului și va refuza să mănânce.
Poate să se îmbolnăvească și de hipoglicemie din cauza stresului, afecțiune care duce la o posibilă comă. În general, cățeii nu pot fi luați de lângă mamă sub vârsta de 3 luni. În acest interval învață multe lucruri importante de la mamă, lucruri pe care va fi greu să i le „predai” tu. Un câine luat prea devreme poate să dezvolte probleme de comportament mai târziu.
Fă-i și vaccinurile, care sunt obligatorii indiferent de rasă. Asigură-te că urmezi schema completă, la fel și în cazul deparazitărilor, care trebuiesc făcute o dată pe lună. Doar așa vei avea un cățel sănătos, fericit și ferit de probleme. Nu uita! Nu trebuie să-l scoți afară sau să ia contact cu alți câini în timpul vaccinurilor. Odată finalizate, îl poți scoate treptat, să cunoască și el lumea.
Să ai un Bichon poate fi stresant uneori, dar iubirea pe care ți-o oferă acest mic bulgăre compensează orice altă greutate, de orice natură. Acum că știi mai multe despre una dintre cele mai vechi și nobile rase de câini, ești gata să aduci un Bichon acasă?