Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României atrage atenția asupra efectelor pe care le-ar putea avea pe plan economic creșterile de pensii și salarii, decise pe Guvern. Se pare că există riscul ca în viitor, aceste cheltuieli în plus să se restrângă tot asupra populației, prin taxe mai mari. 

Avertisment de la BNR: noi taxe, după ce Guvernul a mărit pensiile și salariile

BNR trage un semnal de alarmă în ceea ce privește situația economică a României, sub impactul modificărilor fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, dar și a majorărilor de pensii și salarii.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României avertizează că în viitor vor fi „incertitudini și riscuri însemnate”, care ar putea duce la schimbări în ceea ce privește taxele românilor de rând.

Incertitudini și riscuri însemnate continuă însă să decurgă din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, au convenit membrii Consiliului, făcând referiri la demersurile recente vizând limitarea cheltuielilor bugetare în 2023 și la posibila suplimentare în următorii ani a pachetului de măsuri fiscal-bugetare corective., a transmis BNR.

De asemenea, pentru ca situația României economică să se redreseze, este important ca țara noastră să atragă fonduri europene, care să dea un impuls creșterii din acest punct de vedere.

Amintim că Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis că românii nu vor fi impactați direct de pachetul de măsuri fiscale. De asemenea, acesta a dat garanții că taxele și impozitele populației nu vor crește în anul 2024.

Ce se întâmplă cu ratele românilor

În cadrul ședinței, BNR a decis menținerea dobânzii de politică monetară la 7% și nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii. Ceea ce înseamnă că, pentru moment, ratele românilor nu se vor mai modifica.

Economiștii atrag însă atenția că noul pachet de măsuri fiscale, care implică și un impozit pe cifra de afaceri a băncilor din 2024, ar putea duce la creșteri de comisioane și dobânzi.

La scurt timp după ce legea a fost promulgată, mai multe bănci au anunțat majorări. Ulterior, acestea au revenit asupra deciziei, însă nu este exclus ca pe viitor să recurgă la aceeași măsură.