Începând din acest weekend, meteorologii avertizează că un val de ger și ninsori se va abate asupra României. Vântul va bate cu putere, viscolind ninsoarea. În plus, vremea se va răci considerabil, temperaturile minime urmând să atingă și -15 de grade în zona montană.

Un val de frig cuprinde toată țara, în zilele următoare. În nordul Moldovei și în Crișana vor fi precipitații la început sub formă de ploaie, după care se vor transforma în ninsoare.

Vremea se răcește din weekend

Mâine vorbim de o vreme în încălzire, mai ales în jumătatea de sud-est a țării, chiar și în partea de sud-vest, acolo unde în Oltenia, în Muntenia, este posibil să consemnăm la nivelul maximelor valori de 9-10 grade. Minimele rămân pe parcursul următoarelor două nopți la valori cuprinse între -10, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la 0 grade în zona litoralului.

foto: pixabay

De vineri, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât să consemnăm valori spre -14…-15 grade Celsius în zonele depresionare. Vântul va sufla tare în zona montană cu rafale de 80-100 de km/h la altitudini mari, unde zăpada va fi viscolită și nu în ultimul rând este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ninsoare, predominant în zonele intracarpatice.

Deocamdată, vom avea o perioadă mai rece, cu nopți geroase și dimineți geroase, în special în partea de vest, nord-vest, nord, nord-est a țării, precum și în zona centrală, acolo unde nu numai în zonele depresionare la acest sfârșit de săptămână și începutul săptămânii următoare este posibil să consemnăm -10 grade Celsius, ci cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord să avem ninsori”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

Care este zona din România cu cele mai scăzute temperaturi

Întorsura Buzăului este cea mai geroasă localitate din țara noastră. Situat în județul Covasna, în acest mic orășel s-au înregistrat în ultimii ani unele dintre cele mai scăzute temperaturi, chiar și -30 de grade Celsius.

„În zilele geroase, oamenii ies din case doar la amiază. Se duc la magazin să-și ia pâine, țigări și chibrituri. Uneori îngheață apa în țevi și oamenii rămân și fără apă potabilă”, spunea Ionuț, un locuitor din Întorsătura Buzăului, în urmă cu câțiva ani, potrivit libertatea.ro.