Șoferii trebuie să fie foarte atenți! Din cauza acestei greșeli, pot ieși pozitivi la DrugTest, chiar dacă nu au consumat substanțe interzise.

Cum puteți ieși pozitivi la DrugTest, chiar dacă nu ați luat droguri

România are un număr tot mai mare de șoferi beți sau drogați, prinși la volan. Totuși, nu toți dintre aceștia sunt nevinovați. Se pare că aparatul DrugTest, folosit de polițiști, dă în anumite cazuri un rezultat fals pozitiv. Iar cei care plătesc pentru această greșeală sunt conducătorii auto, care se aleg atât cu amendă și dosar penal, dar și cu carnetul suspendat.

Mai exact, atunci când o persoană este testată cu aparatul DrugTest trebuie îndeplinite anumite condiții. Pentru o funcționare optimă, aceste aparate trebuie folosite la o temperatură cuprinsă între 4 și 30 de grade Celsius. În caz contrar, rezultatele pot fi eronate. Iar în România, în anumite luni, temperaturile nu se încadrează în această limită.

Astfel că singura cale prin care să-și demonstreze nevinovăția pentru șoferi este recoltarea de probe biologice la spital.

În anul 2021, Institutul Național de Madicină Legală a analizat 1.657 de probe biologice. 215 au avut rezultate negative la consumul de droguri, în ciuda faptului că aparatul DrugTest a arătat pozitiv.

Ce pățește un șofer care a fost prins drogat la volan

În ciuda acestor erori, numărul conducătorilor auto prinși că au urcat la volan în stare de ebrietate sau sub influneța drogurilor a crescut alarmant. Nici măcar sancțiunile mari și amenzile nu-i mai sperie, așa că își pun viața lor și a celor din jur în pericol.

Cei care consumă astfel de substanțe și apoi conduc trebuie să știe că fapta este considerată infracțiune. Astfel că se pedepsește cu suspendarea permisului de conducere pe loc. În plus, șoferul se alege și cu un dosar penal, deschis pe numele său.

În anumite cazuri, pedeapsa maxima este chiar și de 1 si 5 ani de închisoare. Iar amenzile pot ajunge chiar și la zeci de mii de lei, în funcție de gravitatea situației.