Etichetele produselor românești de pe rafturile din magazine au parte de modificări. O nouă lege spune că trebuie să se schimbe.

Etichetele produselor românești se schimbă. Trebuie să includă neapărat asta

Un nou set de reguli îi vizează din plin de producătorii români din industria alimentară. De acum înainte, trebuie să modifice toate etichetele produselor pe care le vânt la raft în magazine. În caz contrar, riscă sancțiuni usturătoare.

Mai exact, produsele alimentare realizate în România vor avea o etichetă ce conține informații despre originea produselor și procesul de fabricație. În plus, trebuie obligatoriu inclusă o etichetă specială garantează cumpărătorilor originea autohtonă a acestora.

Este vorba despre marca „DOR”, adică, „De Origine România”. Aceasta va fi folosită exclusiv pentru a demonstra că toate ingredientele folosite provin din țara noastră.

Ce trebuie să facă producătorii ca să obțină marca „DOR”

Totul face parte dintr-o inițiativa legislativă inițiată de Florian Emil Dumitru, deputat PNL. Aceasta a fost semnată deja de zeci de parlamentari și a fost înregistrată pentru dezbatere pe 10 mai 2023, la Senat.

Proiectul de lege vine însă și cu anumite condiții. Producătorii trebuie să se adreseze autorităților de specialitate pentru a obține marca „DOR”. Iar ca să poată să o includă pe etichetele lor, vor fi nevoiți să demonstreze că produsele lor sunt 100% românești, cu ingrediente locale.

Deși schimbarea va fi una foarte benefică pentru cumpărători, mai ales cei care vor să cumpere exclusiv din România, va veni și cu dezavantaje. Specialiștii în domeniu sunt de părere că aceasta va veni la pachet și cu scumpiri. Astfel că este de așteptat ca comercianții care apelează la această marcă să își majoreze semnificativ prețurile.

Simultan, nu toate firmele din țară vor putea obține acest aviz. Mai ales că domeniul agriculturii trece în acest moment printr-o adevărată criză, din cauza secetei și a problemelor create de produsele ucrainene. În plus, producătorii nu au acces la noi în țară de toate ingredientele de care au nevoie. Astfel că depind de importuri ca să le poată produce.