Reclamă
Reclamă

În cadrul unui proces mai puțin obișnuit, Vaticanul a luat măsuri împotriva unuia dintre cei mai vocali critici interni ai Papei Francisc. Arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano, un aprig critic ultraconservator al Papei Francisc, a fost găsit vinovat de schismă și excomunicat, a anunțat vineri Biroul doctrinar al Vaticanului, într-un comunicat de presă citat de Reuters.

Vigano, care era loial fostului Papă, Benedict al XVI-lea, i-a cerut Papei să demisioneze și l-a criticat în termeni duri, inclusiv numindu-l „un slujitor al Satanei” și „fals profet”.

Arhiepiscopul Vigano, fost ambasador al Sfântului Scaun la Washington în perioada 2011-2016, a dispărut din spațiul public în 2018, după ce a afirmat că Papa știa de ani de zile despre comportamentul sexual inadecvat al unui cardinal american și că nu a făcut nimic în această privință.

Reclamă

Vaticanul a respins acuzația de mușamalizare a comportamentului sexual nepotrivit și luna trecută l-a convocat pe Vigano pentru a răspunde acuzațiilor de schismă și de negare a legitimității Papei.

În scurtul comunicat de vineri, biroul doctrinar a transmis că refuzul arhiepiscopului de a recunoaște și de a se supune Papei Francisc a fost clar din declarațiile lui publice. „La încheierea procesului penal, Preasfințitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind schisma”, scrie în comunicat, Vaticanul adăugând că acesta a fost excomunicat din Biserică.

Într-o declarație emisă săptămâna trecută, Vigano a precizat că a refuzat să ia parte la procedura disciplinară deoarece nu acceptă legitimitatea instituțiilor din spatele acesteia. „Nu recunosc autoritatea tribunalului care pretinde că mă judecă, nici a prefectului său, nici a celui care l-a numit”, a spus el, referindu-se la șeful biroului doctrinar, cardinalul Victor Manuel Fernandez, și la Papa Francisc.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro