Anunțul zilei despre pensii de la un fost ministru al Economiei! Claudiu Năsui i-a dat de gol pe politicieni. 

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei din partea USR, a dat mai multe detalii despre pensiile din România. Politicianul este de părere că sistemul de pensii trebuie schimbat din temelii, dacă se dorește ca românii să aibă o pensie cât de cât acceptabilă. 

Oamenii pot ajunge să aibă o pensie lunară de peste 6.000 de lei pe lună, spune Claudiu Năsui, dar trebuie respectate anumite condiții. În primul rând, nu ar trebui să existe pensii speciale, sau pensii stabilite politic. Degeaba „se luptă” PSD și PNL pe procentul de majorare al pensiilor, spune fostul ministru, fiindcă nu acesta este marea problemă. Marea problemă este sistemul de pensii, cu tot ce înseamnă el. 

„Dacă statul tot ne ia 25% din salariu o viață întreagă „pentru pensii”, nu merităm oare pensii care să nu mai depindă de mila politicienilor? Ca să realizăm amploarea dezastrului, din tot totalul contribuțiilor la pensie, românii rămân cu doar 21% din bani. Nu punctul de pensie trebuie modificat, ci sistemul de pensii”, a scris Năsui pe Facebook.

Cum se pot oferi pensii mai mari în România

După cum am scris mai sus, în România se pot oferi pensii mai mari, însă doar respectând anumite criterii. Unul dintre aceste criterii ar fi accelerarea sistemului de pensii spre Pilonul 2. Adică, pensii private. Acest sistem este mai sustenabil, în timp ce Pilonul 1 funcționează ca o schemă piramidală. Contribuțiile plătite de români sunt folosite doar pentru plata pensiilor de astăzi. 

Anunț de foc pentru toți pensionarii! Adevărul despre sistemul de pensii: Interesul politicienilor este...
InquamPhotos

„Așa că avem concursul partidelor de care crește mai tare pensiile. Tot sistemul creează deficit și inflație. Degeaba cresc partidele pensiile cu 20%, dacă prețurile cresc cu 40%. Politicienii știu adevărul, dar nu le pasă. Preferă să joace în acest teatru absurd”, a mai continuat Năsui.

De ce plătim atât de mulți bani pentru pensii

Claudiu Năsui a explicat și de ce se iau atât de mulți bani din salariile românilor pentru pensii. De vină pentru acest lucru este datoria inter-generațională, mai exact, pensiile în plată. Rezolvarea acestei probleme este, bineînțeles, dezvoltarea Pilonului 2 de pensii.  

Se pot folosi veniturile pe care statul le încasează din gazele din Marea Neagră pentru a plăti datoria amintită mai sus. Gândirea pe termen scurt, explică Năsui, omoară România. În țară se pot acorda pensii bune, nespeciale, contributive și care să nu depindă de politicieni. 

Din păcate va fi greu acest lucru, fiindcă pentru a fi posibil ceea ce spune Năsui, ar trebui o clasă politică „care nu își vede propriul interes și buzunar”.  

Claudiu Năsui: Interesul politicienilor este ca pensionarii să depindă de pixul lor

„Interesul politicienilor este ca pensionarii să depindă de pixul lor. Să poată ei decide dacă mai dau ceva și cui. Asta în timp ce ei își asigură pensii speciale pentru ei și categoriile de care au nevoie. Asta în timp ce pentru românii obișnuiți nu rămâne nici un sfert din cât contribuie”, a mai transmis fostul ministru al Economiei. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.