1. Rasa de câini Amstaff – informații despre rasă și caracteristici ale câinelui Amstaff
Rasa Amstaff sau American Staffordshire Terrier este o rasă de câini originară din Statele Unite ale Americii, dar alta decât American Pitbull Terrier. Cele două nu trebuie să fie confundate. Amstaff este un câine de talie medie, cu păr scurt și neted, devenit simbolul virtuții americane la începutul secolului XX.
Până să ajungă aici, însă, a avut o istorie destul de interesantă, care l-a surprins în locuri și întrebuințări diferite.
Amstaff-ul s-a dezvoltat în America, unde a avut o mare contribuție la succesul coloniștilor și fermierilor americani care au construit țara. El era pe atunci un bun paznic, supraveghetor al gospodăriilor, un câine de companie, dar și dădacă. La polul opus câinelui Amstaff domesticit s-a aflat cel folosit pe post de gladiator, în luptele din arenele de câini. Aici, agresivitatea și forța erau puse „la bătaie”.
Amstaff-ul a luat naștere, de fapt, în prima parte a secolului al XIX-lea, în Anglia, din încrucișarea bulldogului și terrierului. Nu se știe exact dacă a fost vorba de White English Terrierul, Black and Tan Terrierul sau Fox Terrierul. În mod cert, din această combinație între forța și tenacitatea bulldogului și agilitatea și agresivitatea terrierului s-a născut Bull and Terrier, Half and Half, Pit Dog sau Pit Bull Terrier – toate erau denumiri atribuite noii rase.
Mai târziu, rasa a primit numele de Staffordshire Bull Terrier, nume acceptat de Anglia. Cum a ajuns, însă, în America?
Călătoria câinilor spre America începe în 1870 unde, de la Pit Dog, American Bull Terrier, Yakee Terrier, au ajuns la a fi numiți American Pit Bull Terrier și American Staffordshire Terrier. Popularitatea lor nu a fost, însă, imediată.
Abia la mijlocul secolului XX au urcat pe „podium”, odată cu serialul de succes „The Little Rascals” unde Amstaff-ul era animalul de companie perfect, un simbol american. Față de ruda sa din Aglia, Staffordshire Bull Terrierul, American Staffordshire Terrierul este mai înalt și mai masiv.
Începând cu anul 1930, după selecții stricte, Amstaff a devenit un animal de companie, depărtându-se de vremurile în care lupta în arenă. Popularitatea lui în America a început ușor, ușor să scadă după cel de-al doilea Război Mondial, fiind înlocuit de alte rase.
Cum arată Amstaff-ul?
Amstaff-ul este un câine bine proporționat, musculos și agil, extrem de atent și tot timpul „pus pe treabă”. Corpul lui este unul scurt și compact, care dă impresia de putere. În standarde, Amstaff este un câine de talie medie, care poate ajunge la maturitate la o înălțime de 46 – 48 cm în cazul unui mascul și 43 – 46 cm în cazul femelelor. Greutatea variază undeva între 18 și 28 kg.
Amstaff-ul are un craniu lat, dar nu prea mare, cu obraji foarte pronunțați. Urechile sunt, preferabil, necupate, scurte și purtate semierecte ori în „petală de trandafir”. Ochii îi sunt plasați destul de jos pe craniu, sunt rotunzi și închiși la culoare, depărtați și duși în orbite. Botul nu este nici prea mare, nici prea mic, cu buze strânse și netede.
Maxilarul este bine definit, iar forța mușcăturii este deja cunoscută. Nasul trebuie să fie, în cazul rasei pure, obligatoriu negru. Gâtul și umerii sunt zone puternic construite, spatele este scurt, pieptul adânc și larg, iar picioarele din față depărtate, pentru a-i permite dezvoltarea. Coada nu se taie. Este oricum scurtă în comparație cu talia câinelui. Părul este drept, aspru și lucios, într-o varietate de culori.
Amstaff o prezență intimidantă, care inspiră putere și teamă. Dar cum este el, de fapt?
2. Sfaturi de creștere a câinelui Amstaff – tot ce trebuie să știi despre îngrijirea unui Amstaff
Contrar aparențelor, câinii Amstaff sunt prietenoși. Bineînțeles, sunt și curajoși și tenace, dar extrem de loiali și afectuoși, dornici să le facă pe plac celor care le sunt stăpâni.
Dacă vrei să îți iei un câine din rasa Amstaff, trebuie să știi despre el că are nevoie de mișcare pentru minim 1-2 ore pe zi și exerciții care să-l stimuleze atât fizic, cât și mental. Amstaff-ul este un câine cu o personalitate puternică, dar este destul de prietenos cu persoanele apropiate lui și cele apropiate familiei, pe care le acceptă. Sunt prietenoși chiar și cu copiii.
Dacă în cazul altor rase, blănoșii puteau fi accidentați de cei mici, aici nu este cazul, pentru că Amstaff-ul are o toleranță ridicată la durere. Trebuie să ții, cont, însă, că nu este atât de prietenos și cu alți câini de același sex.
Odată ce te-ai hotărât să-ți iei un Amstaff, trebuie, înainte de toate, să ai în vedere dresajul, obligatoriu de făcut încă de la vârste mici. Trebuie să-l înveți să ia decizii, lucru care o să-l ajute mai târziu, la maturitate. De altfel, trebuie să-l ajuți să socializeze. Cu tine, cu copiii, cu alți oameni și alte animale. Dacă va fi obișnuit de mic cu ele, nu va avea o problemă nici mai târziu. Trebuie să lucrezi cu el destul de mult, iar asta presupune timp.
Dacă ești o persoană ocupată, care își dorește un câine care să îi stea în brațe ore în șir, Amstaff nu este un câine potrivit pentru tine. El are nevoie de comunicare și, mai ales, de încredere. Sunt două dintre cele mai importante aspecte în îngrijirea unui Amstaff.
Puiul de Amstaff
Nu lua câinele Amstaff de lângă mamă sub vârsta de 8 – 10 săptămâni. Cel mai potrivit ar fi undeva după 3 luni. Asigură-te că apelezi la un crescător atent, care a avut grijă să nu se nască cu boli ereditare și s-a ocupat de vaccinuri până în acel moment. Ulterior, este responsabilitatea ta îngrijirea puiului de Amstaff și asta presupune să continui schema de vaccinare și deparazitare. Imediat ce l-ai luat, nu-l scoate afară și nu-l lăsa să ia contact cu alți câini până la ultimul vaccin. Dacă este îngrijit corect, un Amstaff poate să trăiască 10 sau chiar 15 ani.
Sensibilitatea la boli
De fel, Amstaff este o rasă puternică și rezistentă, dar la fel ca toate celelalte rase, este și ea predispusă la anumite boli. Dintre ele pot fi amintite afecțiunile inimii, displazia de șold, displazia de cot, dar într-o măsură mică, afecțiuni ale genunchilor, probleme cu glanda tiroidă, cataracta, spondiloza sau osteoartrita.
Alimentația câinelui Amstaff
Fii atent și cu hrana și oferă-i produse de calitate, care îi pot susține nevoile legate de creștere. Cel mai bine ar fi să întrebi medicul veterinar, care îți va spune ce are voie și, respectiv, nu are voie să mănânce în funcție de caracteristicile rasei. La fel și cu dietele sau suplimentele alimentare.
Nu îi da nimic ce pare a fi benefic, dacă nu are neapărată nevoie. S-ar putea să faci chiar mai rău. Cere ajutorul și va fi atât spre binele lui, cât și spre binele tău, pentru că vei avea un câine sănătos și fericit.
Totul ține, așadar, de cum este îngrijit, dar și de crescător. Probleme pot apărea oricând, important este să vrei să-l ajuți să crească sănătos și să faci tot ce ține de tine să ducă o viață cât mai bună.
3. Amstaff – un câine cu probleme de comportament?
Deținerea unui câine din rasa Amstaff este restricționată în unele părți ale lumii. Legea poate să impună purtarea botniței în spațiul public sau chiar interzicerea completă a rasei.
În România, cel care deține un Amstaff trebuie să aibă vârsta minimă legală de 18 ani. Acest lucru este prevăzut în „Ordonanța privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi” din 2002. Amstaff-ul intră la Articolul I lit. b. Ei vor fi lăsați în spațiile publice și pe căile de acces către acestea doar cu botniță, zgardă și lesă. Dacă îți iei, așadar, un Amstaff, primul drum pe care trebuie să-l faci este la secția de poliție în raza căreia locuiești, pentru a-l înregistra.
Totuși, Societatea Americană de Testare a Temperamentului Canin l-a clasat în locurile fruntașe în clasamentul câinilor cu un nivel de socializare ridicat. Cu alte cuvinte, este declarat a fi mult mai prietenos decât Beagle, Dobermann, Collie sau Cocker Spaniol. Afectuoși și loiali, câinii din rasa Amstaff își arată sentimentele ori de câte ori au ocazia.
Cazurile de agresivitate și testele efectuate de specialiști se bat cap în cap. Unde este, de fapt, problema? Cel mai probabil în modul în care este crescut. Câinii tratați dur, bătuți, legați sau, pur și simplu, lăsați să creadă că ei conduc, dezvoltă probleme în comportament și ajung să reacționeze. Mai pot deveni agresivi atunci când își apără proprietarul sau în preajma străinilor. Așadar, ai grijă la ce i se transmite. Orice ar fi, evită să ieși cu el unde sunt oameni necunoscuți lui sau să-l pui în situații în care nu ar putea ști cum să reacționeze.
Deseori, oamenii aleg să iasă cu câinii în cele mai aglomerate locuri și tot acolo se și întâmplă majoritatea incidentelor. Nu lua un Amstaff cu tine pe plajă sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii. Nu are ce căuta acolo. Gândește întotdeauna în perspectivă. Este mai bine să previi decât să repari. Deși nu prea ai avea ce să repari după un atac al unui Amstaff.
Ține cont de toate aceste aspecte înainte să alegi rasa potrivită pentru tine. În acest caz, și de cele legale. Se întâmplă, adesea, ca oamenii să își ia un câine pentru popularitate sau aspectul lui, fără să fie neapărat și cel potrivit stilului lor de viață. Nu fă și tu aceeași greșeală. Dacă știi, totuși, că nu va fi o problemă pentru tine să te îngrijești de un Amstaff și ai toate resursele necesare să o faci, vei avea în Amstaff un prieten pe viață.