Meteorologii au emis trei coduri galbene de vreme rea pentru acest weekend

Meteorologii nu vin cu vești prea bune pentru aceste weekend. Se anunță zile ploioase și intensificări ale vântului. Aproape toată țara se află sub cod galben de averse torențiale. De asemenea, a fost emisă și o avertizare cod galben vijelii. Majoritatea județelor vor avea parte de vreme rea, precipitații abundente și se va resimți și o scădere a temperaturilor.

Cod galben de averse torențiale

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de apă. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. Avertizarea este valabilă pentru intervalul: 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00.

„În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.”, anunță meteorologii.

(CITEȘTE ȘI: Alertă ANM! Cod galben și portocaliu de ploi abundente și vijelii. Aversele torențiale vor face ravagii în multe județe)

Cod galben de intensificări ale vântului

Mai mult, a mai fost emis și un cod galben de intensificări ale vântului. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. Acesta va bate în general cu viteze de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

„Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.”, anunță meteorologii.

Alertă ANM! Cel mai ploios weekend. Aproape toată țara se află sub cod galben de vreme rea
meteoromania.ro

Cod galben de instabilitate atmosferică

De asemenea, a mai fost emisă o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Avertizarea este valabilă pentru intervalul 16 septembrie, ora 12:00 – 17 septembrie, ora 12:00.

„În intervalul menționat, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice.”, mai spun meteorologii.

Alertă ANM! Cel mai ploios weekend. Aproape toată țara se află sub cod galben de vreme rea
meteoromania.ro
Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.