Meteorologii au emis trei coduri de vreme rea. Ce județe sunt afectate?

Precipitațiile își fac, din nou, apariția pe teritoriul României. Urmează două zile de cu ploi abundente și vijelii. Meteorologii nu vin cu vești prea bune și au emis trei coduri de vreme rea. Mai multe județe din țară se află sub incidența a două coduri galbene de instabilitate atmosferică și vijelii. De asemenea, este activ și un cod portocaliu de precipitații abundente. Ce zone sunt afectate?

Cod galben de instabilitate atmosferică

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Avertizarea este valabilă în intervalul: 15 septembrie, ora 14:00 – 16 septembrie, ora 21:00.

„În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.”, anunță meteorologii.

Cod portocaliu de ploi abundente

De asemenea, meteorologii au mai emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente. Prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie ora 17:00 – 16 septembrie, ora 12:00.

„Local în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp.”, mai spun meteorologii.

Alertă ANM! Cod galben și portocaliu de ploi abundente și vijelii. Aversele torențiale vor face ravagii în multe județe
meteoromania.ro

Cod galben de intensificări ale vântului

Mai mult, meteorologii au emis și un al treilea cod. Este vorba despre un cod galben de intensificări ale vântului. Rafalele  vor depăși 80…100 km/h. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 10:00 – 15 septembrie, ora 22:00.

„Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.”, mai anunță meteorologii.

Distribuie

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.