ANSVSA a anunțat, marți, că un lot de somn a fost retras de la vânzare din cauza depășirii valorilor admise de Listeria Monocytogenes.

Aceasta este o bacterie gram pozitivă care se regăsește des în mediul înconjurător, atât la sol, în produsele vegetale, cât și în fecalele animalelor.

Ce este Listeria Monocytogenes

Listeria Monocytogenes provoacă o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare odată cu transmiterea bacteriei prin intermediul produselor contaminate, cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturilor, carnea insuficient gătită, produsele de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum, dar și în fructe sau legume care nu sunt spălate corespunzător înainte de a fi consumate.

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Listerioza afectează cel mai des femeile însărcinate, nou-născuții, persoanele cu vârsta înaintată și persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume și să îl returneze la magazinul de la care l-au achiziționat, urmând sa li se returneze contravaloarea acestuia.

Vezi AICI loturile și magazinele de unde produsele au fost retrase

Alertă alimentară în Mega Image! Dacă ați cumpărat acest aliment trebuie să îl distrugeți urgent

Ce trebuie să faci când suspectezi că ai cumpărat un produs contaminat

Infocons anunță că atunci când constați sau suspectezi că ai achiziționat un produs contaminat nu trebuie să îl consumi și este necesar să te adresezi autoritățile statului care au responsabilități în ceea ce privește controlul și expertiza produselor alimentare, precum și de protecție a consumatorului, în vederea demarării de investigații specifice și luării tuturor măsurilor care se impun. Aceste autorități sunt ANPC și ANSVSA.

De asemenea, aceștia se pot adresa comerciantului de la care a achiziționat produsul care este obligat, în cazul în care suspiciunea este confirmată că în baza procedurilor de retragere/rechemare să preia produsele și să restituie contravaloarea acestora.